Срби у Словенији траже да се забрани Томпсонов концерт

Словеначко министарство унутрашњих послова пре три дана укинуло је одлуку мариборске управне јединице која је пре неколико недеља по други пут забранила концерт Марка Перковића Томпсона у Марибору. На то су реаговали Савез Срба из Словеније, Словеначко удружење књижевника и словеначки ПЕН центар.

Савез Срба из Словеније апеловао је на словеначки МУП да преиспита и повуче одлуку у којој се допушта организација концерта хрватског певача Марка Перковића Томпсона.

"Као припадници српске националне заједнице у Словенији осећамо посебну непријатност, страх и нелагодност јер сматрамо да нас овакви догађаји присталица усташке идеологије највише угрожавају. Против смо сваког облика нарушавања Устава и увек ћемо осудити његово непоштовање без обзира на то са које стране оно долазило", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, позиви, уперени на представнике српског и било ког другог народа, су "неприхватљиви, дубоко антиуставни и антицивилизацијски" и, додаје Савез, супротни законима и Уставу Словеније.

Савез подсећа да Томпсон у својим песмама и јавним наступима промовише "тоталитаристичку усташку идеологију" и велича злочине, које су припадници усташког покрета вршили над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата на подручју тзв. Независне Државе Хрватске, као и да су његови концерти забрањени у већини земаља чланица ЕУ.

"У нашем заједничком интересу је да наша домовина Словенија и даље остане држава која разуме, поштује и штити људска права и вредности, на којима је и сама заснована", навео је Савез.

И Словеначко удружење књижевника и словеначки ПЕН центар објавили су заједничко саопштење у којем су изразили противљење одлуци Министарства унутрашњих послова да укине забрану концерта хрватског националистичког певача Марка Перковића Томпсона у Марибору.

У изјави, коју су потписали председници удружења Душан Мерц и Ифигенија Симоновић, напомиње се да је Томпсон познат по томе што је употребио "грозни усташки поздрав" "За дом - спремни" у једној од својих песама и да је познат по ширењу усташког наслеђа, као и по томе што је посредно бранио и пропагирао нацизам и фашизам и сарадњу с нацистима и фашистима.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара