Уставни суд Хрватске: "За дом спремни" није у складу са уставом

Уставни суд Републике Хрватске издао је саопштење у којем се наводи да поздрав "За дом спремни" није у ускладу са уставом те државе.

Хрватски Уставни суд је саопштење објавио као одговор на учестала питања и захтеве за коментаром одлуке већине судија загребачког Високог прекршајног суда, која је на седници суда 3. јуна одлучила да поклич "За дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај.

На почетку саопштења, наведено је да Уставни суд Републике Хрватске не коментарише одлуке и решења судова изван поступака из његове надлежности.

"Своја правна стајалишта и оцјене Уставни суд изражава и износи у одлукама, рјешењима и извјешћима које доноси у Уставом прописаним уставносудским поступцима", пише у саопштењу.

Истакнуто је да је Уставни суд Републике Хрватске већ неколико пута изразио јасан став према покличу "За дом спремни".

"У односу на поздрав 'За дом, спремни', Уставни суд је у неколико својих одлука изразио јасно стајалиште да је ријеч о усташком поздраву Независне Државе Хрватске, те да тај поздрав није у складу с Уставом Републике Хрватске", пише у саопштењу.

Реакција на контроверзну одлуку судија Високог прекршајног суда

Већина судија загребачког Високог прекршајног суда је на седници одржаној 3. јуна одлучила да поклич "за дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај.

На седницу су били позване судије свих одељења тог суда, а од укупно 23 судије одазвало их се 20.

Од двадесет присутних, чак петнаест их је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове песме допуштен, четворо је заузело становиште да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај док се се један судија уздржао.

Тиме је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило спорну пресуду коју је прошле године донело веће тог суда којем председава Анђа Ћорлука, а чланице су му Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво