Парастос за Србе страдале у Горњој Јошаници

У Горњој Јошаници код Фоче служен је парастос за 73 српска мештана који су погинули у рату 90-их, од којих је 56 убила муслиманска војска из Горажда на Светог Николу 19. децембра 1992. године.

Годишњица најмасовнијег страдања српских цивила на подручју Горњег Подриња у последњем рату обележава се у мају, када се прославља летњи Никољдан, а ове године и на дан Светих Ћирила и Методија, којима је посвећена новоизграђена црква јошаничких мученика.

Како наводи РТРС, на Никољдан 1992. године, мучењем и одсецањем делова тела убијено је 56 мештана 10 јошаничких заселака, међу којима је било више стараца, 21 жена и троје деце.

Председник Борачке организације Фоча, Срђан Станковић, нагласио је да је одавно познато ко су и налогодавци и извршиоци злочина у Јошаници.

"Зна се и ко је кога тачно убио, појединачно, међутим, мештани који знају те људе кажу да се шетају и по Фочи. То је велики пропуст Тужилаштва, које ништа не предузима", рекао је Станковић.

Из Тужилаштва БиХ Срни је у децембру прошле године речено да је предмет "Јошаница" у раду у Посебном одељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

"Спроведен је велики број истражних радњи, саслушан велики број сведока, али има још доста активности које треба извршити. Рад на предмету се наставља", рекао је тада портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се