ДФ: Важна солидарност из Београда, бојазан од новог насиља

Представници српског народа из Црне Горе данас су на видео конференцији са председником Србије Александром Вучићем истакли да је у овом тренутку важна солидарност коју добијају из Београда, али су изразили бојазан да ће црногорски режим и у наредном периоду покушати да предузима "насилне акције против Цркве и српског народа и да поново треба бити спреман на адекватан одговор", саопштио је Демократски фронт.

Они су изразили задовољство што су из притвора пуштени владика Јоаникије и никшићки свештеници, а Андрија Мандић је додао да је свима драго ако су протеклих дана, макар мало допринели да црногорски режим одустане од "даље тортуре над владиком Јоаникијем и свештенством".

Лидер НСД рекао је председнику Вучићу да у Црној Гори постоје велики проблеми, да власт у континуитету брутално крши основна људска права и слободе српског народа, српска национална заједница тешко је дискриминисана, а гуши се рад српских организација из области културе, науке и медија, наводи се у саопштењу ДФ.

Мандић је нагласио да је важна солидарност коју према својим сународницима из Црне Горе показују председник Вучић и патријарх Иринеј, и упозорио да црногорска власт својим потезима вуче земљу ка грађанским сукобима, а и митрополит Амфилохије је у Никшићу истакао да власт својим поступцима подстиче сукобе који се могу претворити у грађански рат.

"Очигледно је да неко жели да кроз такве сукобе 'ослободи' Црну Гору од Срба и Српске православне цркве и да нам намени судбину коју су имали наши сународници у Републици Српској Крајини", рекао је Мандић.

Он је током конференције, како се наводи, истакао и велику важност Србије за привреду и укупну економију Црне Горе.

"Када су сви забранили извоз стратешких сировина, Србија је то омогућила Републици Српској, ЦГ и Македонији, зато и имам обавезу у име свих грађана ЦГ да се захвалим на таквој одлуци и помоци", рекао је Мандић.

Он очекује промену власти на следећим изборима, након чега ће, како је рекао, бити покренут велики економски циклус који ће подразумевати низ акција везано за Луку Бар, реконструкцију железничке инфраструктуре на потезу од Бара до Београда, изградњу ауто-пута који ће спајати Јадранско море са Београдом и Будимпештом.

Он је, такође, казао да ће нова власт градити хидроелектрану "Комарница" и "Бук Бијела", истичући да ЕПЦГ нема већег стратешког партнера од Србије, која диктира економски темпо региона и у другим областима.

Мандић је на крају позвао на што снажније јединство и солидарност српског народа.

"Наше српске организације у Црној Гори су сложне и јединствене, јер смо одлучили да урадимо све што је у нашој моћи како би заједнички побиједили на наредним изборима", поручио је Мандић, наводи се у саопштењу.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво