Црногорска полиција тврди да је "професионално реаговала"

Након јучерашњих нереда у појединим градовима у Црној Гори, црногорска Управа полиције је издала саопштење у којем наводи да ће на све облике насиља ефикасно одговорити.

У саопштењу црногорске Управе полиције наведено је да су јуче током дана и у вечерњим сатима у више градова процесуирана лица која су се "окупљала супротно наредбама Министарства здравља и изазвала нереде".

"У Пљевљима и Никшићу је дошло до инцидената где су окупљени грађани полицијске службенике брутално напали без разлога, засипајући их каменицама, флашама, пиротехничким средствима и другим предметима. Јуче је у овим нередима повређено укупно 26 припадника Управе полиције, од којих је један задржан на болничком лечењу. Поставком службе, професионалним поступањем и ефикасном реакцијом полиција је у ова два града успоставила ред и мир у веома кратком року", пише у саопштењу.

Истакнуто је да су окупљени грађани оштетили службена возила и опрему док су поједине групе изгредника у Никшићу уништавале и градски мобилијар, а да је полиција у Никшићу, спроводећи контролу актера протестних дешавања, пронашла и хладно оружје – секиру и нож.

Особе одговорне за организовање окупљања и актери инцидената биће идентификовани, лоцирани и спроведни пред лице правде, наведено је у саопштењу.

"Полиција у Никшићу је због јавног окупљања и инцидената које су изазивали грађани у службене просторије привела 32 лица, против 20 лица су поднете прекршајне пријаве због прекршаја из члана 11 и члана 12 Закона о јавном реду и миру. Активности на даљој идентификацији и процесуирању одговорних лица су у току", пише у саопштењу.

"Ради се на лоцирању организатора"

У Пљевљима су припадници полиције привели девет лица од којих је један ухапшен због кривичног дела напад на службено лице у вршењу службене дружности, пет лица је процесуирано због почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру.

Група грађана је, како се наводи у саопштењу, каменовала и зграду Министарства унутрашњих послова где су поломљена и стакла на прозорима зграде. Пљеваљска полиција има сазнања ко су организатори инцидената и интензивно се ради на њиховом лоцирању и процесуирању, наведено је у саопштењу.

Три лица су у Подгорици лишена слободе, једно за кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, једно за прекшај из чл. 23 Закона о јавном реду и миру и треће због напада на полицијског службеника.

Истакнуто је да су оперативним и превентивним радом полиције на територији главног града Црне Горе спречена недозвољена јавна окупљања и изазивање нереда.

Петоро лишено слободе у Андријевици 

Пет лица је лишено слободе у Андријевици због сумње да су извршила кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности. Наведено је да су ова лица блокирала регионални пут Беране–Андријевица, те да је са те локације полиција након разбијања блокаде пута привела 12 лица.

Једна особа је ухапшена у Херцег Новом, а терети се за прекршај из члана 7 Закона о јавном реду и миру.

Будванска полиција је због организованих колона возила ноћ пре, које су се кретале кроз град, у Центар безбедности позвала 25 лица, од тог броја 14 особа је санкционисано због почињеног прекршаја из Закона о безбедности саобраћаја на путевима. 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво