Биланс нереда у Црној Гори – сузавац, повређени и хапшења

У више градова Црне Горе одржани су протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника Српске православне цркве у Никшићу. Синоћ је објављен снимак на којем полицајци под пуном опремом туку младића у Пљевљима, а Савет за грађанску контролу рада полиције саопштио је да је младић напао полицајца с леђа. Новинар Вечерњих новости пуштен на слободу након што је дао изјаву.

У Пљевљима се синоћ окупио велики број грађана који су на улице изашли у знак револта због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника СПЦ. 

Грађани су били окупљени у главној градској улици у Пљевљима, и скандирали "не дамо светиње". 

Здравственој установи у Пљевљима јавило се троје грађана до поноћи – двоје одраслих и једно дете као и четири полицијска службеника.

Савет за грађанску контролу рада полиције саопштио је да је младић са снимка из Пљеваља напао полицајца с леђа, и да су оправдано употребљена хемијска средства.

"Употребљена је хемија као средство принуде и окупљена маса је растерана. На основу расположивих података, Савет је оценио да је употреба тог средства принуде била оправдана", наводи се у саопштењу. 

Више особа приведено, повређена 22 полицајца 

У Никшићу, Пљевљима, Беранама и Будви одржани су протести због хапшења и задржавања владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве.

У Никшићу и Пљевљима полиција је испалила сузавац и шок-бомбе на грађане. Полиција тврди да је нападнута каменицама и да је привела више особа.

Вијести наводе да су у нередима на улицама Никшића повређена 22 полицајца и да је реч о лакшим повредама.

Грађани су поново блокирали пут Беране–Андријевица, на истом месту на ком је блокада разбијена и током дана, пренеле су Вијести.

Новинар и дугогодишњи дописник Вечерњих новости Велиша Кадић синоћ је приведен током нереда у Никшићу.

Кадић тврди да је ухапшен у моменту када је покушао да сними како два полицајца вуку једног момка, који је пружао отпор. У полицији су избрисали све снимке са телефона, а након што је дао изјаву у Центру безбедности у Никшићу, пуштен је на слободу.

Одбијене жалбе свештеника 

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић позвао је црногорске власти да престану са насилним понашањем према, како је рекао, мирним и ненасилним протестима и додао да међу повређенима на протестима има и деце.

Претходно су одбијене жалбе епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника и остају у притвору до 72 сата који им је раније одређен.

Тужилаштво позива на поштовање важећих наредби Министарства здравља, наводећи да недодирљивих неће бити.

Српски национални савет оцењује да привођење епископа и свештеника представља чин понижавања и "очигледну провокацију усмерену према српском народу".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво