Протести због привођења свештеника у више градова у Црној Гори, полиција користила сузавац

У Никшићу, Пљевљима, Беранама и Будви организовани су протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Српске православне цркве. Током дана су јаке полицијске снаге сузавцем и употребом силе разбиле блокаду магистралног пута код Андријевице и том приликом ухапшено је више људи. Медији јављају да су грађани опет блокирали тај пут. Реаговале су политичке странке и у Србији и у Црној Гори.

Како је саопштено из Тужилаштва, владики Јоаникију и седморици свештеника одређено је задржавање због основане сумње да су "извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, јер су супротно наредбама Министарства здравља прекршили забрану окупљања на јавном мјесту и организовали вршење вјерског обреда – литије улицама Никшића, којој је присуствовао већи број грађана", преноси РТЦГ.

Притвор до 72 сата одређен је и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу. 

Свештеник Слободан Јокић није испитан, јер је у болници.

Позиви за саслушање уручени су им два сата након што је у Никшићу завршена световасилијевска литија.

Иако су владика и свештеници предложили да се у полицију јаве данас, а не синоћ у касним вечерњим сатима, полицијски службеници након консултације са надређенима рекли су им да морају одмах у Центар безбедности.

То је изазвало бурну реакцију окупљних грађана, који су се у знак протеста против одлуке полиције окупили на Тргу Шака Петровића.

Окупљени народ је скандирао "Не дамо владику" и "Не дамо свештенике", а упркос молбама, група окупљених није се слагала са тим да владика Јоаникије иде у полицију.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво