Градишка, обележено 25 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

У Градишци је обележено 25 година од хрватске војне акције "Бљесак", када је за само 36 сати из Западне Славоније протерано 15.000 Срба, а убијена 283.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, против припадника хрватских оружаних снага покренуто је неколико кривичних поступака који нису одмакли даље од преткривичне фазе. Годишњица је обележена без присуства грађана због ванредног стања изазваног епидемијом коронавируса.

Делегација Републике Српске код Цркве Пресвете Богородице положила је венац на спомен-плочу српским жртвама из Западне Славоније, а потом су спустили венац у реку Саву.

"Српско-хрватски односи у историји су нама тешки, 10 километара одавде хрватска страна обележава победу, а ми овде комеморације. Сва наша историја је таква да једни обележавају победе, други комеморације. Тешка историја не може бити превазиђена нити заборављена", каже Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извршиле су акцију "Бљесак" на Западну Славонију, која је била зона под заштитом УН. Убили су 283 Србина, 114 цивила, 56 жена и 11 деце. У акцији је протерано 150 Срба.

"Показатељ да увек од црних страница историје постоје црње јесте чињеница да су људи који су на тај начин напуштали своју кућу и одлазили, који су били очишћени са својих простора у само три дана, јесте и та чињеница да је бомбардована колона избеглица и то показује заправо и сумрак, морам рећи, цивилизације", каже Жељка Цвијановић, председница Републике Српске.

Колона је гранатирана на путу до моста на Сави где су протерани Срби прелазили у Републику Српску. Није поштеђена ни страна реке која припада Српској, ту је убијена двоипогодишња девојчица Уна.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво