Заједнички венац за жртве Јасеновца

Полагањем заједничког венца и цвећа хрватски државни врх и представници Јевреја, Срба, Рома и антифашиста који живе у Хрватској, одали су пошту жрвама усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату.

Заједнички венац подно "Каменог цвета" положили су председник Републике Зоран Милановић, председник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић и председник владе Андреј Пленковић.

По цвет су у спомен на жртве положили председник Јеврејске општине Огњен Краус, председник Савета Српског народног вијећа Милорад Пуповац, саборски заступник ромске националне мањине Вељко Кајтази и председник Савеза антифашистичких бораца (САБА РХ) Фрањо Хабулин. 

Краус је рекао да је у Јасеновац дошао да "пружи руку" и поручи да је спреман на озбиљне разговоре и односу Владе и власти према историји.

"Дошао сам и зато да решимо све наше проблеме у интересу Хрватске и да све хипотеке које срамоте ову земљу ставимо ад акта", рекао је Краус.

Ако то не буде решено, поручио је, наредне године сигурно неће доћи.

"Сад сам пружио руку да започнемо разговоре. Ако се ништа не оствари, сигурно нећемо бити овде сљедеће године. Неки помаци су направљени", рекао је Краус новинарима у Јасеновцу.

Јандроковић је рекао да су представници државног врха дошли да искажу поштовање према жртвама усташког логора и да би осудили карактер злочиначког усташког режима.

"Никад више не смемо допустити да се на овим просторима догоди зло какво се догодило у Другом светском рату", рекао је Јандроковић и додао да је нужно бити укључив и са разумевањем једних према другима.

Око 600 преживелих затвореника у злогласном усташком логору Јасеновац, у нацистичкој Независној Држави Хрватској, покушало је на данашњи дан 1945. године у очајничком јуришу на стражаре да се докопа слободе, али је у томе успело само њих 60. У тој највећој "фабрици смрти" на Балкану у Другом светском рату, од лета 1941. до 30. априла 1945, усташе су убиле стотине хиљада људи, махом Срба, Јевреја и Рома.

Пленковић: Дошли смо да осудимо страхоте Јасеновца

Премијер Андреј Пленковић изјавио је, после заједничког полагања венца и цвећа са представницима дела мањина, да су се ту окупили да би осудили страхоте које су се на том простору догађале током Другог светског рата.

Дошли су, казао је, да још једном изразе пијетет према жртвама тог логора и подсетио да је са представницима Владе ту већ четврту годину.

"На тај начин континуирано показујемо наш пијетет према жртвама. Ове године је била велика годишњица Аушвица и тада смо врло јасно осудили нацистичке злочине. Још једном треба поновити колико је важно да младе генерације буду свесне највећих страхота које су се догодиле током Другог светског рата, па и овде у Јасеновцу", истакао је Пленковић.

Коментаришући изјаву председника Јеврејске општине Огњена Крауса да наредне године представници жртава поново неће доћи ако се не покрене дијалог са Владом, Пленковић каже да је то питање континуирано, али да је у мандату ове Владе много учињено.

"Политика коју водимо и изјаве које дајемо су чврсте и јасне", рекао је Пленковић новинарима.

А на питање о томе да Министарство бранитеља наводно финансира удружења која истражују рад логора Јасеновац након, како је формулисано, слома усташког режима, Пленковић тврди да његова влада "нема никаквог слуха за ревизионизам", а што се тиче конкретно финансирања пројеката то ће, каже, видети са надлежним министром. 

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара