Годишњица пробоја јасеновачких логораша

Око 600 преживелих затвореника у злогласном усташком логору Јасеновац, у нацистичкој Независној Држави Хрватској, покушало је на данашњи дан 1945. године у очајничком јуришу на стражаре да се докопа слободе, али је у томе успело само њих 60. У тој највећој "фабрици смрти" на Балкану у Другом светском рату, од лета 1941. до 30. априла 1945, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој НДХ на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. 


Формиран је у августу 1941. године, а осмислио га је један од највећих ратних злочинаца тог доба Макс Лубурић, који био и први командант логора.

Логор су уништиле усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине.

"Радни логор Јасеновац", како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, животне доби, социјалних, образовних и других профила, као и за комунисте, партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Професор Гидеон Грајф, историчар специјализован за Холокауст, аутор изузетно значајне монографије "Јасеновац - Аушвиц Балкана - Усташка империја окрутности" наводи да је: "Јасеновац био далеко бруталнији од Аушвица".

У процесу "прочишћења хрватске нације", српска деца су убијана, заједно са одраслима.

Током четири године, између априла 1941. и маја 1945, 73.316 малишана је убијено у усташкој НДХ. Током Другог светског рата, једино место у целој Европи у коме су постојали специјални логори за децу била је Хрватска.

Огроман број деце, око 12.000, спасен је од усташког погрома, а за ту акцију најзаслужнија је Диана Будисављевић и десетине племенитих људи који су јој помогли. Поводом обележавања Националног дана сећања на жртве Холокауста, Радио-телевизија Србије у среду, 22. априла од 21.00 на Првом програму, приказује филм "Дневник Диане Будисављевић", редитељке Дане Будисављевић. О жељи да сними потресну причу о жени која је спасила 10.000 деце од логора у НДХ, односу према њој после Другог светског рата и својим надама да ће филм „Дневник Диане Будисављевић" допринети зацељивању рана из прошлости, редитељка Дана Будисављевић говорила је за портал РТС-а.

Број жртава у концентрационом логору Јасеновац никада није тачно утврђен.

Логорска архива је два пута уништавана - почетком 1943. и априла 1945. године.

Земаљска комисија Хрватске, основана 1945. године, констатовала је у извјештају Међународном војном суду у Нирнбергу, да је број жртава између 500.000 и 700.000.

Немачки генерали из Другог светског рата давали су веома различите податке о броју убијених Срба у НДХ, али заједнчко им је то да сви помињу стотине хиљада страдалих.

Александер Лер је још 1943. године говорио о 400.000 убијених Срба, Лотар Рендули, немачки генерал-пуковник, наводи да је убијено око "500.000 православаца", генерал Херман Нојбахер помиње "више од 750.000" убијених, Ернст Фик - 600.000...

Без програмских активности

Директорка Јавне установе "Спомен подручје Доња Градина" Тања Тулековић изјавила је да, због превентивних мера у вези са ширењем вируса корона, неће бити одржане програмске активности те установе планиране у оквиру обиљежавања 75 година од пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац, преноси РТРС.

Она је прецизирала да, због актуелне ситуације у вези са епидемијом вируса корона, неће бити одржана традиционална Меморијална академија, радионица за ученике средњих школа и изложба дечијих ликовних и литерарних радова.

Тулековићева је потврдила да су, на основу одлуке Владе Републике Српске о забрани јавног окупљања и престанка рада образовних и других установа, због превенције од ширења вируса корона у Републици Српској, у Спомен-подручју Доња Градина отказане све студијске посете, културни догађаји и радионице.

"У Спомен-подручју Доња Градина 17. марта извршена је дезинфекција свих канцеларијских просторија, као и изложбене сале, тако да ће, када се за то испуне услови, установа спремно дочекати посјетиоце",  рекла је Тулековићева.

У  Јасеновцу ће се одржати јединствена комеморација за жртве усташког логора
 на којој би, и то након пуне четири године, почаст жртвама заједнички дали представници свe три гране власти, те представници жртава страдалих у Јасеновцу.

Усташки режим, један од најгорих који су сарађивали с нацистима, починио је језиве ствари у Јасеновцу, поручио је израелски амбасадор у Хрватској Илан Мор.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара