Саборна црква тешко оштећена у загребачком земљотресу, нема повређених међу верницима и свештенством

У снажном земљотресу који је погодио Загреб оштећена је и Саборна црква Преображења Господњег на Цветном тргу.

Поред Саборног храма, оштећена је и зграда Цркве општине у загребачкој Улици Илица 7.

Митрополит загребачко-љубљански рекао је да, колико је њему познато нема страдалих међу верницима, али да су оштећења на објектима које поседује Митрополија велика.

"Никада једно искушење не долази само. У овом тренуту када се читав свет хвата у коштац са коронавирусом. Загреб је данас, у јутарњим часовима, доживео и земљотрес", наводи се у саопштењу митрполита Порфирија.

Митрополит је нагласио да су оштећења на Саборном храму на Цветном тргу у Загребу доста велика, а и да постоји бојазан да су још већа када се буде обавила статичка процена.

Како је указао, Храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хрватске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду.

"Обраћам се свим нашим верницима и уопште људима који имају било какву потребу везану за коронавирус или за последице јутрошњег земљотреса да нам се обрате, да се обрате нашим свештеницима, а ми ћемо колико су то наше моћи учинити све да им помогнемо", поручио је митрополит.

"Верујемо да нас Бог не оставља и да нас на овај начин призива к Себи. Сигруно је да никада искушњења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготову ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница", закључио је митрополит Порфирије.

Ђакон Драган Радић рекао је да међу свештеницима Српске православне цркве и члановима њихових породица нема повређених. 

"Молимо се свемогућем Богу да не буде жртава и да се не понови", наведено је у ранијем саопштењу Митрополије загребачко-љубљанске. 

Загреб је јутрос погодио снажан земљотрес, за којим су уследили још неколико мањих. Међу оштећеним објектима је и Загребачка катедрала са које је пао врх торња.