Четири нова случаја заразе коронавирусом у Републици Српској

У Републици Српској регистрована су четири нова случаја заразе коронавирусом, саопштио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Ален Шеранић је рекао да је у првом случају реч о мушкарцу и жени који су одмор провели у Аустрији и били у контакту са лицем из Хрватске које је заражено коронавирусом.

Навео је да је у другом случају реч о мушкарцу и жени који су у Словенији били у контакту са зараженим лицем.

"Након повратка у Републику Српску лица су се јавила у надлежну здравствену установу. Након узетих брисева потврђено је да су заражени. Важно је да се сва заражена лица осјећају добро", истакао је Шеранић.

Коронавирусом у Републици Српској заражено је осам особа. Под здравственим надзором налази се 376, а у изолацији на Универзитетском клиничком центру је пет људи.

За три особе се чекају резултати анализа.

Шеранић је подсетио да у Српској није проглашено ванредно стање, већ да су уведене ванредне, односно превентивне мјере.

Он захтева од грађана да лабораторијске анализе на раде у приватним лабораторијама, јер, како се наводи, оне нису овлашћене за то и не могу да гарантују валидност тестирања на коронавирус.

Тестирање узорака врши Универзитетски клинички центар у Бањалуци за своје пацијенте, а за оне из других болница то чини Институт за јавно здравство РС.

"Здравствени професионалци ће процијенити да ли особа треба да ради такву листу налаза. За све оне који не поштују Закон, који каже да је забрањено обављање микробиолошке дјелатности у приватним здравственим установама, подразумијева веома високе казне", казао је Шеранић.

До 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања.

Како преноси РТРС, мера обуставе наставе у школама и факултетима донесена је како би се смањио ризик због велике мобилности ученика и студената.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи