Владика Јоаникије: Нећемо дозволити властима да нам бришу историју

У неколико црногорских градова одржавају се литије у знак протеста против Закона о слободи вероисповести. Владика будимљанско-никшићки Јоаникије предводио је литију у Никшићу.

Кроз највећи кањон у Европи - кањон Таре до 44 километра удаљеног Жабљака, рано јутрос упутили су се мештани села Добриловине. Након молитве у Храму Преображења, литија је улицама понела део одежде Светог Василија Острошког.

Протестне шетње и у Бару, Беранама, Андријевици, Бијелом Пољу, Колашину, Жабљаку, Котору, Херцег Новом. А током дана Недеља православља обележена је литијама у Никшићу, Даниловграду и на Цетињу.

"Митрополија црногорско-приморска неће дозволити власти у Црној Гори да избрише историју и натјера их да иду на шалтере да се пријављују као новоформирана религија", рекао је владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Владика Јоаникије предводио је литију у Никшићу, која је одржана након литургије у Саборном храму, а термин молитвеног хода централним градским улицама данас је измењен због Недеље православља која се традиционално обележава на почетку Васкршњег поста.

У беседи на Тргу слободе у Никшићу, владика Јоаникије поручио је да од власти захтевају да остану и буду признати као историјска религија узидана у темеље државе Црне Горе.

"Нећемо дозволити да нам ударају на част и светиње, јер ми не рушимо државу, него је градимо", рекао је владика Јоаникије и поручио да имају подршку целог православља и да неће одустати.

Упркос забрани полиције, на Цетињу је данас одржана литија.

Из Митрополије црногорско-приморске ову литију назвали су крсни ход, а предводио га је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

"Овим, иначе, није прекршена никаква полицијска забрана како су јавили неки медији, јер се литија није кретала уобичајено улицама града, већ онако како је и сугерисано - манастираким имањем", рекао је Перовић.

Поводом спорног Закона о слободи вероисповести  на улице су изашли и верници Српске православне цркве у Бечу.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво