Литија ипак одржана на Цетињу, предводио је Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводио је литију од Цетињског манастира до цркве на Ћипуру и назад. Ректор Цетињске богословије каже да није прекршена никаква полицијска забрана јер се литија није кретала улицама града, већ манастирским имањем.

Литија поводом Недеље православља у Цетињском манастиру се одржава сваке године, у првој недељи Васкршњег поста, када се прославља Победа православља.

Митрополит Амфилохије је по повратку литије рекао да је црква кроз векове гоњена и прогоњена, а да је тако и данас.

Истакао је да се већ 30 година на Цетињу на овај дан одржава литија, ход који је започет 842. године у Цариграду управо тада када је дошло до победе православља и када су иконе враћене у православне храмове.

Како Вијести наводе, Управа полиције је 6. марта забранила литију.

Како је тада незванично потврђено Цетињском листу из Управе полиције, полиција је донела решење и у складу са законом није дозволила одржавање јавног окупљања из безбедносних разлога.

"На рјешење је организатор окупљања у покрету предао тужбу Управном суду која је одбијена", речено је тада Цетињском листу.

Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић рекао је да није у питању "протестна шетња" већ традиционална литија која се сваке године обавља у Недељи православља:

"Овим, иначе, није прекршена никаква полицијска забрана како су јавили неки медији, јер се литија није кретала уобичајено улицама града, већ онако како је и сугерисано - манастирским имањем".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво