Турска пушта мигранте, 500 људи се од јутрос дочепало грчких острва

Више од 500 миграната дошло је до грчких острва у Егејском мору – Лезбос, Самос и Хиос, рекао је званичник грчке полиције. Европска унија обећава помоћ.

Последњих сати расте број избеглица и миграната који пристижу на обале грчких острва, пише Катимерини. Наводе да је забележено 16 инцидената до 10 часова, углавном на Лезбосу, Хиосу и Самосу.

Најмање седам бродова са више од 300 миграната стигло је на Лезбос из Турске, рекао је један званичник. Неки још пристижу.

Још 150 миграната домогло се обале Самоса.

Грчке власти су идентификовале чамце са мигрантима и пре уласка у грчке воде алармирали турску обалску стражу, али од њих нису добили никакав одговор, па су мигранти успели да дођу до Грчке.

До шест сати јутрос само један чамац је био простао, али откако је ветар ослабио, све више људи пристаје на Лезбос. 

Слична ситуација је и на Самосу и Хиосу, где се очекује да се погорша ситуација због извештаја да хиљаде људи на турским обалама чека чамце који ће их превести.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је на Твитеру да Европска унија пажљиво прати развој ситуације на грчко-турској граници и да Грчка и Бугарска имају пону подршку Брисела.

"Спремни смо да пружимо додатни помоћ, укључујући и Фронтекс на нашим копненим границама", навела је Фон дер Лајенова.

Последња 24 часа, на граничном прелазу Еврос забележено је 10.000 покушаја прелаза границе, рекао је један од владиних извора, истичући да је и током ноћи било инцидената.

Од јуче у девет часова, 73 особе су ухапшене и поднете су пријаве. Катимерини пише, позивајући се на поједине изворе, да није реч о избеглиама из Сирије, већ из Авганистана, Пакистана и Сомалије.

Поред Грчке, своје снаге на граници са Турском јача и Бугарска. 

Иначе, турски министар унутрашњих послова Сулејман Шојлу је саопштио да је због ситуације у Идлибу Турску преко Једрена напустило око 37.000 миграната, и они крећу углавном ка Грчкој.

Све очи упрте су у Турску и Грчку откако су у у ваздушним нападима у Идлибу на северозападу Сирије страдала 33 турска војника.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је тада поручио да ће отворити границе избеглицама из Сирије и других земаља које покушавају да стигну у Европу.

"Нећемо затворити врата избеглицама. Европска унија мора да испуњава обећања", истакао је Ердоган у говору у Истанбулу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи