Избеглице и грчка војска очи у очи на граници ЕУ

Најмање 33 турска војника погинула су у ваздушним нападима у Идлибу на северозападу Сирије. То би могло да се претвори у отворени рат, упозорава Европска унија након што је Турска одлучила да отвори границе избеглицама из Сирије и других земаља које покушавају да стигну у Европу. Има их око три милиона. Група од 300 миграната је на путу ка Грчкој и Бугарској. Атина је пооштрила контролу морских и копнених граница.

Покрајина Идлиб је последње велико упориште побуњеника и џихадиста који већ седам година покушавају да свргну сиријског председника – бораца Исламске државе, покрета Тахрир ел Шам повезаног са Ал Каидом и неколико ривалских фракција.

Ту је и готово три милиона цивила, а трећина су деца, наводе Уједињене нације.

Тренутна ситуација иде на руку Башару ел Асаду. Ваздушни удари Русије и подршка хиљаде бораца Ирана помогли су сиријској војсци да савлада побуњенике.

Русија подсећа да Сирија има право да "ликвидира терористичку претњу на својој територији".

Тврди да турска војска, која се нашла на удару – није требало да буде тамо.

"Увек има простора за дијалог. Председник Путин и његов колега, турски председник Ердоган, разговарали су телефоном. Прецизирани су детаљи спразума о поштовању пограничног подручја Идлиба у случају ескалације сукоба", рекао је Сергеј Лавров.

Најављено је да је могуће да ће се Путин и Ердоган састати 5. или 6. марта. 

Турска пушта мигранте 

Због погибије 33 и рањавања 36 војника, одржан је и хитан састанак турских безбедносних служби.

Турска је одлучила да неће заустављати избеглице из Сирије које масовно покушавају да стигну у Европу. Незванично, више стотина хиљада их је кренуло.

Полиција, обалска стража и граничари "држе се по страни", док група од 300 миграната иде ка Грчкој и Бугарској.

Хамид Мухамед, један од миграната који је носећи ћерку дошао до грчке границе, рекао је Ројтерсу да су му рекли да не може да пређе. "Желимо да нам Турска и Европска унија отворе капију", рекао је Мухамед. 

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис рекао је да неће дозволити илегални прелазак границе. Бугарски премијер Бојко Борисов истиче да би нова мигрантска криза била тим већа због епидемије коронавируса.

НАТО позива на смиривање ситуације 

"Догађаји у Идлибу су нам се вратили као главна тема. Имамо мученике, они ће звршити у рају, а наше снаге су у приправности", поручио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

НАТО позива на смиривање ситуације. Иако је Турска њена чланица, неће се мешати.

"НАТО осуђује стална бомбардовања сиријских и руских снага у Идлибу. Позивамо их да зауставе даљу офанзиву и поштују међународно право и настоје да подрже напоре УН за проналажење мировног решења", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Договори – само слово на папиру 

Пре десетак дана, ослобођен је Алеп, али су се Сиријци кратко радовали. Букнуо је Идлиб.

Договори између Русије и Турске у вези са Сиријом остају само "слово на папиру".

У Сирији се преплићу интереси великих сила. Америка подржава побуну против Асада, наводи да се сиријској влади због "бруталности из прошлости" не може веровати да ће штитити цивиле.

Из Европе и Уједињених нација поручују да никоме није у интересу да се напетости у сиријском Идлибу претворе у велики отворени међународни војни сукоб.

Америка и Турска су у предизборној еуфорији. Без победе на неком светском жаришту нема поена, а то је онда велики проблем за имиџ председника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се