Митрополит кијевски са Амфилохијем у литији у Подгорици

У градовима широм Црне Горе и вечерас се одржавају молебни и литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије допутовао је вечерас у посету Митрополији црногорско-приморској, а пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици дочекали су га свештенство, монаштво и  народ.

Он је са митрополитом Амфилохијем предводио вечерашњу литију, којом верници исказују противљење усвајању Закона о слободи вероисповести.

Митрополит кијевски Онуфрије рекао је након литије да је, када је добио позив од митрополитаАмфилохија да дође у Црну Гору имао слику о Црногорцима која се формирала док је учио богословију.

"Запамтио сам да је народ храбар и силан. Али кад сам дошао овдје и видио велики број људи, схватио сам да сте љепши и благороднији него што сам замишљао", рекао је Онуфрије.

После молебна у Цркви Светих апостола Петра и Павла, литија је кренула улицама Бијелог Поља, до Цркве светог Николаја у Никољцу.

Протојереј Никола Скопљак је рекао да се ових дана "целим светом шири дивна порука из Црне Горе 'не дамо светиње'", и да она више није Црна него Света Гора.

Након молебна служеног у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, Пивљани су прошли улицама града, а литију је предводило локално свештенство и монаштво, као и игуман Пивског манастира Јефтимије и плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић који се захвалио  народу што скоро два месеца на миран и достојанствен начин показују како се бране светиње. 

Литија у Беранама кренула је из центра града, од храма Светог Симеона Мироточивог у изградњи, и устаљеном трасом до манастира Ђурђеви ступови, где је служен молебан.

Окупљеним грађанима поздраве са Косова пренео је свештеник Иларион, који је рекао да се "Косово данас брани у Црној Гори".

Упркос новом снегу, Дурмиторци и вечерас масовно учествују у литији за одбрану православних светиња.

Литије се од Божића организују двапут недељно, четвртком и недељом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво