На тврђави у Сутомору графит "Србе на врбе", црногорско министарство криви ауторе тробојки

На Табији у Сутомору, културној баштини из 19. века, која је санирана након што је на њој прошле недеље осликана тробојка, освануо је увредљиви натпис "Србе на врбе", пишу Вијести. Министарство културе сматра да иза натписа стоје исти они који су на зидинама претходно осликали тробојку.

Министарство културе је осудило, како су навели, нови случај вандализма. У саопштењу се додаје да је "рукопис исти" као када је освануло обележје актуелних протеста поводом Закона о слободи вероисповести, као и да се аутори нису потрудили ни да промене локацију.

"За разлику од ранијих манифестација 'братољубља' – попут спаљивања и цијепања заставе Црне Горе – овог пута, ипак, тежња је да се прикаже тобожња угроженост дијела становништва наше државе. Да ли угрожених има и да ли су било чија права нарушена, најбоље говори пуна слобода изражавања протеста на улицама Црне Горе, који трају дуже од два мјесеца", саопштено је из Министарства.

Из Општине Бар су саопштили да се ради о неприхватљивој поруци говора мржње.

"Због чега је тврђава Табија препозната као локација за вандализам остаје непознато, међутим, поново изражавамо најснажнију осуду због скрнављења тврђаве која је законом заштићена и исписивања порука које нарушавају разумијевање, међувјерски и међунационални склад, који су трајне вриједности Бара и његових становника", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су 20. фебруара, осудили девастацију Табије, након што је на њој осликана тробојка.

Раније је саопштено да је због сликања тробојке поднета кривична пријава против Н. Н. лица због кривичног дела девастације културног добра.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 15:02) - marko [нерегистровани]

Zabrana

Ne treba nista prefarbati nista okreciti ostavite im i krede kako bi lakse mogli da pisu ili sprejeve da slikaju.Pustite te i takve da im masta izade navidelo.Mozda ce neko od njih dobiti i neku nagradu sto da ne.Sve je moguce.Jad i beda od licnosti ma ko bio.Samo su u vreme fasizma pisani grafiti mrznje.Krivi su roditelji koji nemaju uvid u to sta im deca radi.Trka za boljim zivotom je unistila moralne obaveze roditelja.
Nadam se boljem, nada umire zadnja.

(среда, 26. феб 2020, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za ...

...procenu Ministarstva!?
Kakvu ce jos budalestinu da izmisle,saznacemo u narednom periodu!

(среда, 26. феб 2020, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

samo ladno 2

Sto se tiče komentara koji sam ostavio u vezi sa letovanjem, nisam ja odredjivao ko će gde da ide, daleko od toga. Niti se to odnosi na pojedince ili porodice. Ja sam apelovao da se organizovano prestane sa punjenjem budzeta Crne Gore i Hrvatske, da narod tamo vidi gde ih vode političari pa da i oni promene mišljenje kada dodju izbori. Što se tiče dijaspore, ja sam na dalekom istoku i ne planiram ni da dolazim a još manje da idem na takva letovališta. Ali podržavam da se prestane sa davanjem novca tim zemljama kroz skupa letovanja. Pozdrav

(среда, 26. феб 2020, 13:52) - Драган КНН [нерегистровани]

100 %

Срби су : Нацртали тробојку , " прекречили тробојку ", "написали ову срамоту" , ама СРБИ су "криви за све" !

(среда, 26. феб 2020, 13:50) - Terazijski Crnogorac [нерегистровани]

Brat, njet.

Nisu ovo Crnogorci napisali... Jos Sutomore! Apsurdno je, nemojte da se pecate.

(среда, 26. феб 2020, 12:31) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Боже дал је могуће?!

Боже Драги дал је могуће да
и Министарство једне Државе
може да лупета, Јадо срам вас било!!!
Нема тог препарата са којим би могли
да оперете Руке.

(среда, 26. феб 2020, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Prvokacije

Ne bi zacudilo da ovakve prvokacije dolaze sa drugih strana ili od onih od kojih se to "ne ocekuje"... U sustini, sve imaju jedan zajednicki cilj da izazovu nesto lose.

(среда, 26. феб 2020, 11:08) - глас разума [нерегистровани]

Мазохизам кроз летовање

Јасно је да има разних људи како код нас тако и на другим местима, па и у Црној Гори. Може неко тамо лепо проћи, а опет неко други може проћи као бос по трњу, ствар је прилично индивидуалне природе и зависи од сваког од нас понаособ. Али овде је у питању принцип... кад идеш на годишњи одмор, не желиш да размишљаш и стрепиш, не желиш да читаш графите попут Србе на Врбе, а оно што свакако не желиш, јесте да летујеш тамо где се не осећаш добродошлим и где не можеш да се опустиш, већ мораш размишљати шта коме и кад смеш рећи. Такав мазохизам кроз летовање нормалан човек не жели да пролази. Зато не идем у Хрватску, а од скора ни у Црну Гору, јер идемо тамо где је гост увек у праву и где је радо виђен. И сам потичем из Црне Горе, никог тамо не мрзим, али одмор служи за опуштање, не за напетост. Има тамо велики број дивних људи и они нису проблем, проблем је увек она мањина, која би да влада свима осталима. Убеђен сам да ће се ствари у ЦГ решити, али то морају они сами решити међу собом. Подржавам свој народ тамо, а то су и Срби и Црногорци, верници СПЦ и потомци Његошевске Црне Горе, који су у огромној већини!

(среда, 26. феб 2020, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

98% proizvoda u Crnoj Gori dolazi iz Srbije

Svi ti ''Srbe na vrbe'' jedu srpski keks, piju srpski jogurt, sok, čajnu, salamu... ''Braćo'' Crnogorci, kako god okrenu, ne mogu bez nas...

(среда, 26. феб 2020, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Sve, sve...

al šta vele!? Isti "rukopis"? Prevazišli su sami sebe.