Милановић положио заклетву, постао пети председник Хрватске

Зоран Милановић положио је заклетву на Пантовчаку и постао пети председник Хрватске. Бићу предан, транспарентан и доследан, поручио је Милановић у свом првом говору.

Хрватску химну "Лијепа наша домовино" отпевала је Јосипа Лисац, а након тога је минутом ћутања одата пошта свима који су дали живот за независну Хрватску.

Потписивањем заклетве, Милановић је постао председник Хрватске.

"Присежем својом чашћу да ћу дужност предсједника Републике Хрватске обављати савјесно и одговорно, на добробит хрватског народа и свих хрватских држављана. Као хрватски државни поглавар, држат ћу се Устава и закона, бринути се за поштовање уставноправног поретка Републике Хрватске, бдјети над уредним и праведним дјеловањем свих тијела државне власти, чувати независност, опстојност и јединственост Републике Хрватске. Тако ми Бог помогао", рекао је Милановић држећи руку на Уставу.

У свом првом обраћању Милановић је захвалио онима који су ту дужност обављали пре њега, а које су бирали хрватски грађани.

"Избори нису метода за проналажење истине или апсолутне истине. Избори су метода за постизање мирног компромиса између бројних жеља различитих људи", поручио је Милановић.

Истакао је да му није циљ да буде корективни фактор него конструктивни.

"Бићу предан, транспарентан, доследан. У спољној политици ћу се фокусирати на тачке којима се могу градити сигурност и просперитет. Даме и господо, молим вас унапред за разумевање за све моје будуће грешке. Оне нису намерне, неће бити намерне, нити су икада биле... Није грешка када се разилазимо у мишљењу и ставовима", поручио је Милановић.

Указао је на то да је Хрватска довољно имућна и искусна да може свима осигурати образовање. "Наша будућност зависи и од тога како ћемо се односити према властитој култури", додао је Милановић.

"Нашу републику не чине само високообразовани, предузетни, компетитивни, она је домовина неквалификованог радника, као и академика, онда припада и потплаћеној радници на благајни и менаџерки у јавном или приватном предузећу", рекао је нови хрватски председник.

"Наша република треба сваког човека. Сваки човек у Хрватској мора добити прилику да пронађе свој пут и своје место и да достајнствено и мирно живи од свог поштеног рада. Ово је кућа за нас, за све нас – за оне који смо ту, за генерације које долазе и за оне које ће се вратити својој кући. Хвала вам, живели и живела Република Хрватска", закључио је у говору Милановић.

Милановић се одлучио за најскромнију инаугурацију до сада, па је и број званица поприлично мали.

Свечаном чину присуствује тек четрдесетак гостију. Дошли су представници највише извршне, законодавне и судске власти, затим бивши председници, војни врх, као и чланови најуже Милановићеве породице и људи које су део Милановићевог тима и на које он рачуна у идућих пет година на Пантовчаку.

Милановић је пети председник Републике, а на ту дужност је изабран 5. јануара након што је у другом кругу председничких избора већином гласова победио Колинду Грабар Китаровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво