Влада Црне Горе и Митрополија договориле се о наставку разговора на експертском нивоу

На састанку са премијером Црне Горе Душком Марковићем представници Епископског савета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади предлог који подразумева измене одредаба Закона о слободи вероисповести које Црква види као спорне. Влада је саопштила да је примедбе примила к знању и да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање закона и других могућности.

У саопштењу Владе Црне Горе је наведено да је данашњи састанак представника СПЦ и Владе окончан у духу међусобног уважавања уз оцену обе стране да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери.

"Обје стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон. Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о измјенама Закона, а не о његовој примјени, јер по мишљењу Цркве, Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима", наведено је у саопштењу.

Истакнуто је и да Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног поверења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција, закон „може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима".

Како је наведено, представници Епископског савета СПЦ су предали Влади предлог који подразумева измене одредаба које Црква види као спорне.

С друге стране, Влада је навела да је примила к знању инцијативу уз оцену да је "за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог закона него и других могућности које нуди правни систем".

Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 22:39) - milan lala [нерегистровани]

Obmanjivanje

Cim neki rad zelis da se nikad ne zavrsi onda formiras " ekspertsku grupu " da resava probleme . Djukanovic zeli da umiri proteste supljim razgovorima . Na nove razgovore ne treba ici dok se zakon ne povuce . Jos masovnije na litije .

(петак, 14. феб 2020, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Crna Gora

Narod u Crnoj Gori ne zeli da se odvoji od SPC.
To je jedno bilo i uvek ce biti.

(петак, 14. феб 2020, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Put

Ne znam o cemu tu treba da se dogovore.
Jedna nam je Vera i jedan je narod.
Narod slusa Njegosa sta govori.

(петак, 14. феб 2020, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Saopstenje

Prema saopstenju vlade Crne Gore, Mitropolit Amfilohije i clanovi crkvene delegacije su dobili veliko NISTA. Mitropolit Amfilohije pokusava nesto miroljubivo, od toga nema nista. Sad ce eksperti da teraju shegu dok se narod ne umori. Kad se narod umori bice belaja. Narod ce primorati celu vladajucu garnituru da ode sa vlasti.

(петак, 14. феб 2020, 19:25) - willi [нерегистровани]

ne gori...

njima nista ne gori i nista im nije sveto.. jedino nato i vatikan.. milogorci kupuju samo vreme i pokusavaju da smire situaciju. da promene njihove stavove prema SPC nece... s i g u r n o

(петак, 14. феб 2020, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Vatra

Al Milu i njegovim milogorcima gori pod nogu!
Sada pregovorima samo traze izlaz iz corsokaka, da ne bi morali priznati da gube na celoj frontnoj liniji.
Pokusavaju da smire strasti zbog mogucnosti prevremenih izbora.
Uopste ne pricati vise sa njima, traziti ostavke i vanredne izbore.
Nije samo ovaj zakon napravio puno stete. Stetno za narod prave vec 30 godina. Dosta je bilo!

(петак, 14. феб 2020, 18:45) - anonymous [нерегистровани]

Dragi Vladiko

Nema ti tu iskreno razgovora nego Milo menja strategiju sa jos vecom mrznjom prema Srbima.

(петак, 14. феб 2020, 18:11) - Петрија [нерегистровани]

Питамо се?

Још ће Мило и да профитира из целе ове ситуације!!! Не знам, може бити да ја нисам у праву, али седати за преговарачки сто са представницима власти која је донела онај скандалозни Закон, истрајавајући на њему таквом какав јесте, не значи ништа друго него амнестирање власти од политичке одговорности за покушај озакоњења пљачке Црквене имовине и затирања српства у Црној Гори. Требало је истрајати са захтевима за претходно повлачење Закона, јер би повлачењем Закона (или спорних одредаба) актуелни режим признао своју грешку и сносио политичку одговорност пред грађанима Црне Горе. Сем тога, свеколико Српство, сви верници Српске православне цркве имају право да знају да ли је овај данашњи састанак одржан уз благослов српског Патријарха, и каква је садржина предлога измена Закона које су четири владике затражиле од Владе Црне Горе.

(петак, 14. феб 2020, 18:04) - Воронцов [нерегистровани]

Власт Црне Горе очекује да проведе свој закон

Власт Црне Горе упорно покушава да проведе свој закон уперен против СПЦ. Они се једнако надају да могу провести то безакоње. Сврха је прогнати СПЦ из њених светиња и имовине и довести измишљени неканонску црногорску "цркву". С обзиром да је немогуће наћи разлику између Србина и Црногорца како по етничком пореклу, језику, религијској припадности неко је дошао на идеју да би идентитет Црногораца могла бити једино некаква посебна "црква".Мило и другови упорно на томе и даље раде.

(петак, 14. феб 2020, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

E svasta?

Prvo te udarim,a posle da vidim zasto sam to uradio. ( SRAMOTA ) ako imaju stida.