Митрополија црногорско-приморска: Једино се у миру може разговарати

Митрополија црногорско-приморска "подстакнута немилим дешавањима ових дана, а осјећајући одговорност пред стотинама хиљада грађана", апелује на све људе, нарочито омладину, да се сачувају достојанство и мир.

Како се наводи, једино се у миру може разговарати и градити и сопствена будућност и будућност Црне Горе.

"Забрињава нас мржња која долази од појединаца, али у њој препознајемо неодговорно понашање оних који треба данас да буду најодговорнији у Црној Гори", стоји у саопштењу.

Након изјава које допиру са највиших државних адреса, како се истиче, "јасно је да су конфликт, мржња и сукоби последње оружје у њиховој борби против народа".

"Ако први човјек државе назове двије трећине својих грађана лудацима, ако савјетник премијеров јавно подржава забрану слободе кретања и мирног окупљања најављеног и одобреног од надлежних институција, ако посланици владајуће већине, по методу Сјеверне Кореје и диктаторских режима, врши притисак на професоре који треба дјецу да уче ономе што им не припада и за шта нису плаћени, ако огромну већину својих грађана, неријетко ти исти посланици зову 'негаторима државе', онда је јасно да одговорност за ове догађаје искључиво лежи у њиховим неодговорним изјавама и поступцима", истиче се у саопштењу.

Црква јавно осуђује свако насиље, ма од кога оно долазило и моли се Богу да "нам се не десе поново крвне освете које је Свети Петар мукотрпно лијечио и да се не повампирује братомржња и братоубилаштво започето у Другом свјетском рату".

У саопштењу се додаје да ко "распирује ту братомржњу и изазива нереде, тај је негатор и државе и будућности овог народа".

"А ми, заједно са вјерним народом, грађани смо одани и вјерни овој држави. Ми поштујемо како ову савремену Црну Гору, тако и, у исто вријеме, Црну Гору Петровића, Црнојевића, Зету Балшића и Немањића и Диоклију-Дукљу Војислављевића и Светог Јована Владимира. Јер, без неуважавања таквог насљеђа, ни савремена Црна Гора не може опстати".

У том погледу, како се напомиње, литије нису против државе.

"Напротив. Ове литије су прилика и позив да превазиђемо све негативне разлике и да се саберемо око Бога, светиња Божјих и наших заједничких светитеља. То је једини начин да зацијелимо старе ране и диобе, да се у Господу сви братски загрлимо", напомиње се у саопштењу. 

Митрополија црногорско-приморска позива власт да, како се наводи, "престане са понижавањем сопственог народа и да чује његов глас".

"Јер, заиста, овдје се показује истинитом древна римска пословица да је глас народа глас Божји", закључује се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво