Литије у Црној Гори, најдужа траса 50 километара

Због спорног Закона о слободи вероисповести, и вечерас су у литијама грађани Берана, Андријевице, Бијелог Поља, Подгорице, Бара, Котора, Херцег Новог, Никшића, док је због могућег нарушавања јавног реда и мира литија на Цетињу отказана. У манастиру у том граду одржан је молебан.

Да би на време прешли најдужу трасу једне литије, од манастира Блишкова до храма Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, верници су кренули још јутрос. На путу дугом 50 километара прикључивали су им се мештани села и насеља на планинском путу.

У већим градовима већ устаљеним трасама.

У Рожају, због недавне погибије два брата из тог места близу Краљева, овог четвртка без шетње, само уз молебан.

Свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани кренули су од Цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица у литију према Храму Христовог васкрсења.

Литији су се придружили и грађани који су из Круса кренули у 16 часова до цркве у Берима, а потом до Доње Горице, као и грађани који су у 17 часова кренули из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори, преносе Вијести.

Пре поласка, грађанима је поручено да су се сакупили да посведоче да храмови нису само грађевине и културна добра него и извори благодати.

На Цетињу само молебан

У Цетињском манастиру молебан је служио владика Методије. Ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић позвао је "браћу која су јуче ишла другим улицама да им се придруже у борби за бољу и праведну Црну Гору". 

"Нема нама молитве без вас", поручио је Перовић. Казао је да ће прва литија на Цетињу бити заједно са њима.

Преко пута Цетињског манастира, на Ћипуру, окупила се група грађана.

Они су се, како кажу њихови представници, окупили да би били сигурни да ће бити поштован договор да литије неће бити.

Неколико хиљада грађана Берана и овог четвртка, предвођени црквеним великодостојницима, прошетало је у мирној литији од центра града до манастира Ђурђеви ступови.

Литију је предводио Никола Кнежевић, обучен у црногорску народну ношњу, док су за њим грађани носили велики транспарент са натписом "Беране је чврсте воље да сачува богомоље" који је био у знаку тробојке и црногорског и српског грба.

Након што је у Цркви Светог Николе у Котору одслужен молебан, митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводиo je литију од Цркве Св. Николе, градском ривом и назад до цркве, пренела је Митрополија.

Са литијског пута од Рисна до Котора протојереј ставрофор Радослав Лакета, парох ораовачко-перашки, поручио је да литијама чувамо оно што је вековима било наше. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара