Митрополија отказала литију на Цетињу

Митрополија црногорско-приморска СПЦ отказала је сутрашњу литију на Цетињу. Молебан ће се одржати у Цетињском манастиру, како је и било најављено, али литијe до Ћипура неће бити, јер Митрополија показује добру вољу ради добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе.

Црквена општина цетињска је, као што је јавност упозната, најавила одржавање молебна и Литије на Цетињу за четвртак, 23. јануар 2020. године.

"Литија је требало да протекне у миру и достојанствено у непосредној близини Цетињског манастира до Ћипура, гдје се сваке суботе одржава Служба Божија. Њен циљ је требало да буде исто оно што је циљ свих молитвених окупљања ових седмица: молитва за мир, братску слогу и љубав, која је нарушена доношењем безаконог прописа о слободи вероисповијести", саопштила је Митрополија црногорско-приморска СПЦ.

Молебан ће се одржати у Цетињском манастиру, како је и било најављено, али литијe до Ћипура неће бити. Митрополија показује добру вољу ради добробити свих грађана Цетиња и Црне Горе и уважава сугестију Управе полиције, која је умолила Митрополију да се од литије уздржи у овом тренутку.

Аргументација полиције је била да има поузданих информације да би у току литије могло доћи до озбиљног нарушавања реда и мира, те да би за њено одржавање морале бити ангажоване бројне полицијске снаге. Митрополија је обавестила Полицију да Црква, као ни и у другим градовима, не би иницирала никакве инциденте.

Како се не би доприносило мржњи међу браћом, а да се не би угрозило достојанство литија и прелепе слике које ових дана долазе са улица црногорских градова, које би пале у сенку полицијских кордона на Цетињу и евентуалних инцидената, литија на Цетињу засад неће бити одржавана.

Раније је било најављено да ће у четвртак бити одржана прва литија на Цетињу у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести.

На Цетињу је одржана шетња против најављене литије у организацији Митрополије црногорско-приморске, преноси РТВ Цетиње.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво