Савет СПЦ: Склоните ову правну наказу из дворишта наше државе

Епископски савет Српске православне цркве је на седници одржаној у Цетињском манастиру усвојио нацрт иницијативе Уставном суду Црне Горе за оцену уставности одредби Закона о слободи вероисповести.

У саопштењу објављеном на сајту Митрополије црногорско-приморске захваљује се свим верницима у Црној Гори "на показаном хришћанском достојанству у отпору овом безакоњу", као и осталима у региону и свету који су то препознали.

Епископски савет је подржао и будуће организовање и спровођење молитвених литија четвртком и недељом, подсећајући на обавезу чувања мира и достојанства, као и до сада.

На сајту Митрополије је објављена и поруку Епископског савета, која ће бити прочитана на свим сутрашњим молебнима и литијама.

У поруци се, између осталог, наводи да је Закон о слободи вероисповести донет без дијалога, мимо важећих процедура и упркос бројним саветима из земље и иностранства.

"Протестујемо против акта који не доноси правду, једнакост ни слободу, већ све супротно томе и акта којим хоће да озаконе отимачину црквене имовине. Отимачину светиња које су градили, обнављали и украшавали - наши заједнички преци", истиче се у поруци.

Наводи се и да нам "не може ништа лаж, води нас истина".

"Нема мећава, нема киша, зиме, ни врућине надолазећег љета Господњег које би нас спријечиле... Ми смо спремни да ходамо овим Божијим путем, док не дођемо до слободе и правде", наводи се у поруци.

Наводи се и да више није време да црква сугерише решења, већ захтева да тај закон нестане, и да га замени уставан закон.

"Из главе цијела народа, поручујемо јасно и гласно: Склоните ову правну наказу из дворишта наше државе", поручио је Епископски савет. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 13:18) - Воронцов [нерегистровани]

Суштина политике власти у Црној Гори јесте антиправославље и материјални интерес

Антиправославна црногорска власт води у складу са НАТО политиком. Материјални интерес је такође присутан јер СПЦ на просторима Црне Горе поседује огромно богатство.Није богатство само у некретнинама већ је огромно богатство у црквеним реликвијама за које су неки спремни дати стотине милиона евра .Похлепна власт за новцем све би то распродала и стрпала у своје џепове.

(недеља, 12. јан 2020, 11:08) - Петрија [нерегистровани]

Шта је с нама?!

Митрополија верује у институције Миловог режима, што је мач са две оштрице. Постоји реална могућност да УС донесе одлуку тако што ће утврдити да нема несагласности са Уставом. И шта онда?! Онда на Стразбур? А ако и Суд у Стразбуру заузме став да нема кршења Конвенције о људским правима, неће ли се испоставити да смо ми Срби, у својој наивности и глупости, два пута начинили исту грешку: једном пред МСП поставивши чувено питање о проглашењу независности Косова и други пут везано за овај спорни Закон у Црној Гори? Шта треба нама Србима још да се догоди па да бисмо схватили да нема правде за нас на Западу? Па тај Запад нам ради о глави, а ми им сами стављамо главу на гиљотину поклањајући веру њиховим судовима и њиховим Комисијама. Заиста несхватљиво. 

(недеља, 12. јан 2020, 10:20) - milan [нерегистровани]

Europska Unija

Takve države sa takvim vlastima uistinu nemaju šta tražiti
u Europskoj Uniji.

Izgleda da počinje pljačka svega i svačega. Mnogo gora od
onih u devedesetim godinama prijašnjeg stoljeća.

U svim državama, koje su nastale po raspadu Jugoslavije,
strašne su pljačke svega i svakoga. "Pametniji" to na neki
način "legalizuju" nekoim barbarskim zakonima i sudskim
odlukama koje sramote ljudski rod...

(недеља, 12. јан 2020, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Vecina naroda Crne Gore brani svoje svetinje SPC,Montenegro radi po NATO instrukcijama.