Манастир Шудиково вековима окупља српски народ

Паљен и обнављан, манастир Шудиково, на десној обали Лима, на уласку у Тифранску клисуру, вековима о Божићу окупља верни народ српски.

Под његовим сводовима развила се у средњем веку "Шудиковска катедра", чувени преписивачки центар, чије се рукописне књиге налазе у библиотекама широм Европе.

Манастир припада епархији Будимљанско-никшићкој, и тек је део њене велике културне ризнице.

Поносан на такву прошлост и своје корене, а забринут за судбину своје цркве, народ је овде бројнији него икада у својим храмовима, славећи рођење Христово.

"Нека вас Бог благослови, и свако добро да нам дарује, срећно вам рођење Христово! Мир божји, Христос се роди!", поручио је владика Јоаникије, епископ Будимљанско-никшићки.

А после светих литургија, прославе Божића се настављају у домовима , у кругу породице, уз свечану трпезу, и најлепше жеље.

Данас се овде прашта и моли, позива на слогу и помирење.

Неугасла снага осам векова старог немањићког завета охрабрује, а љубав народа, јача поуздање да ће светиње бити сачуване.

И по томе је особен овај Божић у Црној Гори – јер сведочи о идентитету народа и даје му мандат да, како овде кажу, са пуним правом, мирно и достојанствено, хришћански, брани своју веру и своје храмове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво