Мирне литије широм Црне Горе, колона на Жабљаку пробијала се кроз сметове

Грађани Црне Горе на улицама широм земље због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести. Литије у Подгорици, Бару, Бијелом Пољу, Беранама, Жабљаку, Шавнику, Херцег Новом и Андријевици.

У већини црногорских градова одржавају се молебни и литије у знак протеста против недавно усвојеног Закона о слободи вјероисповести, јављају Вијести.

Вечерас је у Подгорици, као и претходних неколико дана, после молебна почела литија.

Како јавља репортер РТС-а, због јаког ветра, грађани су шетали краћом трасом - од Саборног храма у Подгорици до споменика књазу Николи. Литије ће се наставити после прославе Божића, с обзиром на то да у свим црквама почињу редовне активности поводом овог празника. 

Када је реч о Митрополији црногорско-приморској, планирано је да се бадњак сутра освешта и запали прво на Цетињу у 15 часова. Канонски непризната, Црногорска православна црква је најавила паљење бадњака, такође на Цетињу, али у 17 часова.

Литија се одржава без страначких обележја и застава, а верници ходају само са свећама.

Грађани Берана су прошетали у мирној литији од центра града до манастира Ђурђеви ступови, који је удаљен три километра. 

Како јавља репортер РТС-а, грађани Берана су поручили да ће чувати своје светиње, да ће се борити за правду и хришћанске вредности, на миран и достојанствен начин.

У Бару су се грађани окупили у Саборном храму Светог Јована Владимира, одакле су, како наводи Митрополија црногорско-приморска, у молитвеном ходу прошли улицама града.

Грађани су се и ове вечери окупили испред цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу. Како се наводи на сајту Митрополије црногорско-приморске, у Бијелом Пољу се вечерас окупио највећи број људи, око петнаест хиљада. 

Молебан у цркви Вазнесења Господњег у Херцег Новом служио је владика захумско-херцеговачки Димитрије који ће и предводити литију градским улицама. Молебну је присуствовао и градоначелник Херцег Новог Стеван Катић.

Како јављају Вијести, у Андријевици је око хиљаду грађана прошетало у литији од центра града до цркве Светог архангела Михаила на Књажевцу.

Више стотина верника учествовало je у протестној литији улицама Тивта. Након молебна у цркви Светог Саве, верници су се у поворци упутили на улице Тивта, а Вијести јављају да мирну шетњу обезбеђује око 30 полицајаца.

Грађани су се окупили и у Никшићу, где је, како наводи Митрополија црногорско-приморска, у литији учествовало више хиљада верника.

У Жабљаку се, како јављају Вијести, окупило више стотина грађана како би исказали незадовољство због усвајања Закона о слободи вјероисповести.

Додаје се да је температура на Жабљаку у 16 часова била седам степени испод нуле. На снимку који је објављен на Фејсбуку, види се како се учесници литије пробијају кроз снежне сметове.

Служења на Цетињу и у Подгорици

Митрополит црногорско-приморски и архиепископ цетињски Амфилохије служио је са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру, наведено је на сајту Митрополије.

Епископ диселдорфски и све Немачке Григорије служио је јутрос у саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици.

Како наводе из Митрополије црногорско-приморске, епископ Григорије је пожелео "да Бог дâ да се проведри изнад Црне Горе и да буде мир и љубав Божја, слога и поштовање међу људима".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво