Подгорица, парламент расправља о Закону о слободи вероисповести

Посланици црногорског парламента расправљају о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Вернике који су кренули на молебан ка Храму Светог Симеона зауставила је полиција на мосту испред зграде парламента у Подгорици, уз образложење да скуп није пријављен и да им зато пролаз није дозвољен. Премијер Душко Марковић позива на мир.

Већ на почетку заседања јасно је да расправа у црногорском парламенту неће проћи без тензија и тешких речи.

Потпредседник Владе Зоран Пажин рекао је у парламенту да сматра важним да се поведе дијалог и о темељним друштвеним вредностима које закон штити и да се грађанима понуди јасан одговор на питање зашто је закон потребан Црној Гори.

Пажин је рекао да сматра једнако неприхватљивим вређења и негирање црногорског државног идентитета и онда кад се слави нестанак државе у име великосрпског национализма, и онда кад се Његош проглашава геноцидним писцем и кадa неодговорни државни службеници грубо увреде вернике СПЦ.

Посланик Демоса Миодраг Лекић рекао је да је доживео понижење на путу од свог стана према парламенту.

"Имао сам могућност да препливам ријеку, децембар је, одустао сам. Ишао сам неким другим путем и стигао. Расправа се дешава у атмосфери државног удара", рекао је Лекић.

Радуновић: Ово није моја Црна Гора 

Славен Радуновић из ДФ-а истакао је да никакав полицајац не може посланике да заустави на путу до парламента где се одржава седница: "То може само у Сјеверној Кореји."

Посланик исте странке Бранко Радуловић поручио је да "презире овакву Црну Гору", наводећи да то није његова Црна Гора.

"Да сам ја на месту митрополита Амфилохија, рекао бих вам да је ово 'Дан Д', јер после овога више ништа није исто за Српску православну цркву", рекао је парламенту посланик Демократског фронта Андрија Мандић.

Марковић: Апелујем да се према верницима не примењује сила

Црногорски премијер Душко Марковић узвратио је да је суштина да опозиција тражи повлачење закона.

Марковић је током расправе позвао МУП и припаднике полиције да се према народу и свештенству Митрополије црногорско-приморске не примењује сила и да се обезбеди мир за сваког појединца и породицу у Црној Гори. 

Марковић је рекао да је његово присуство у пленарној сали у најбољој намери да се допринесе дијалогу, те "да чујемо аргументе и видимо имају ли утемељења да мијењамо неке наше предлоге".

"Полицајци данас нијесу против свештеника, већ у заштити институција на основу безбједносне процјене", рекао је Марковић.

Душко Марковић управо разговара са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем о предлогу спорног закона, како је раније и најавио председник парламента Иван Брајовић. 

Управа полиције саопштила је раније да ће, због могућих непријављених окупљања грађана, затворити поједине улице у ужем градском језгру у Подгорици.

Блокиран магистрални пут Беране – Бијело Поље

Како јавља РТЦГ, неколико стотина грађана блокирало је магистрални пут Беране – Бијело Поље у знак протеста због најављеног усвајања Закона о слободи вероисповести.

У међувремену формирале су се километарске колоне из оба правца код места Персина станица. 

Челници Центра безбедности из Берана разговарају са грађанима како би уклонили блокаду.

Према последњим информацијама, верници СПЦ из Пљеваља и Жабљака блокирали су мост на Тари.

Окупљени грађани у близини моста певају "Ој Косово, Косово".

Протореј Радомир Никчевић рекао је раније да нема разилажења док написмено не добију потврду да ће до 8. јануара да се одложи изгласавање Закона.

"Благосов патријарха"

На Фејсбук страници ДФ-а објављено је да су се лидери странке Андрија Мандић и Милан Кнежевић синоћ у Београду састали са патријархом Иринејом, који им је, како тврде, дао благослов.

Међутим, Београдска патријаршија и владика будимљанско-никшићки Јоаникије поручили су да лидери ДФ-а имају благослов српског патријарха да бране свој став у парламенту, а не на улици.

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) и део опозиције сматрају да је предложени закон неуставан и дискриминаторски и затражили су да се повуче из скупштинске процедуре.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да Предлог закона о слободи вероисповести не заслужује да буде разматран у Скупштини и позвао је посланике да учешћем не дају легитимитет расправи и гласању о том акту.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво