Хрватска, у изборну трку званично креће 11 кандидата

У борбу за петогодишњи мандат на Пантовчаку креће 11 кандидата. Одбијена је једна кандидатура. Изборна кампања ће трајати 16 дана, односно до поноћи 20. децембра када наступа изборна тишина.

У трку за место председника Хрватске званично крећу Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић, Мирослав Шкоро, Мислав Колакушић, Дарио Јуричан, Дејан Ковач, Катарина Пеовић, Далија Орешковић, Иван Пернар, Анто Ђапић и Неђељко Бабић.

Хрватска Државна изборна комисија је одбила једну кандидатуру и то ону независног Слободана Миџића који је предао само властити потпис, навео је председник Државне изборне комисије Ђуро Сеша.

За 11 кандидата и званично почиње изборна кампања која ће трајати 16 дана, односно до поноћи 20. децембра када наступа изборна тишина.

Прихваћено је и да ГОНГ буде службени посматрач на изборима.

Потпредседница Државне изборне комисије Весна Фабијанчић Крижанић саопштила је да приликом прегледа потписа нису нађени "дупли потписи", то јест да је неко потписао за два или више кандидата.

"У правоваљаним потписима није био нити један 'дуплић‘. Дакле, када се провјеравало, ишло се до 10.100 потписа, а ту није било 'дуплића‘. Ако би се нашао он би се 'зацрвенио‘ те би се узимао први сљедећи потпис", објаснила је Фабијанчић Крижанићева.

Додала је да космија све време прати шта се догађа по питању изборне кампање на посебно отвореним банковним рачунима председничких кандидата.

"Бирачима ће бити доступни приходи и расходи, као и попусти код медијског оглашавања. Бирачима ће то први пута бити видљиво седам дана прије избора. Кандидати ће у информацијски сустав морати унијети своја извјешћа о донацијама, расходима и попустима при медијском оглашавању", навела је Фабијанчић Крижанићева.

Сваки кандидат на кампању сме потрошити до осам милиона куна. У складу с новим правилима, посебно ће морати да искажу трошкове кампање на друштвеним мрежама, преноси ХРТ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво