(Пољ)уби Србина – уместо мржње љубав у заградама

Задранин Јуре Зубчић има у последње време доста посла. Не пропушта да проусташке графите којима поједини његови суграђани „красе” Задар, преправи у мирољубиве. Један од најпознатијих му је онај „Пољуби Србина”.

Градски одборник Социјалдемократске партије у Задру Јуре Зубчић каже за РТС да је графите преправљао како би послао другачију поруку.

„Мислим да у мом граду нема места говору мржње и мислим да се против њега треба борити и послати потпуно другачију поруку. Не брисањем графита, него да се циљано пошаље другачија порука. То ми је био мотив”, истиче Зубчић, „и мислим да смо у томе успјели.”

Колико сте успели у томе да се промени став према таквим графитима, каква је била реакција у ужој и широј околини?

Реакција велике већине била је изузетно позитивна. Постоји увек некакав анонимни дио људи којима је то засметало, не бих улазио у њихове разлоге.

Добио сам анонимну пријаву, али полиција је била изузетно професионална, није видела у томе елементе казненог или прекршајног дјела, тако да се по томе није поступало.

Нисам имао никаквих већих проблема. Нажалост, та тиха, мрзилачка мањина, добива пуно више пажње него сви они нормални људи који у себи немају ни трунку мржње без обзира на било какве различитости.

У последњих десет дана, два графита мржње појавила су се у Задру, један у Сплиту. Колико то говори о односу према Србима у Хрватској?

Ја вјерујем да је ова акција преправљања испровоцирала групу која то ради.

Оно што примећујем у Хрватској, и у Србији колико испратим медије, јесте да је медијска презентација таквих графита сада више у фокусу и да се њима даје пуно већа пажња. Њих нема у толикој количини – далеко да било како правдам такве графите.

Мислим да је то један од суштинских проблема.

У Хрватској је на прагу кампања за председничке изборе. Колико се уочи предизборних кампања појачава реторика политичара, али и овакве појаве, као што су графити мржње?

Сигурно да се појачава, то је на трагу онога што сам рекао. Једној десној струји у Хрватској одговарају такве теме из разлога што једни на томе могу добити некакве јефтине политичке бодове, а не размишљају о дугорочној штети коју раде друштву.

Имам много познаника и пријатеља из Србије који љетују или у Задру или у Хрватској. Мени је драго да сви они имају врло угодна искуства и свако љето размјенимо и домаће вино или ракију кад дођу у Задар.

Политика је та која ствара нетрпељивости.

Хоћете ли наставити акцију, имате ли довољно спреја да преправите све графите?

Спреј се увек нађе. Мислим да нема потребе сада за даљим акционизмом. Свакако је да ћу увијек реагирати на говор мржње. Оно што је био циљ цијеле приче је то да су се институције у Хрватској покренуле.

Сада на такве графите реагира полиција, комунално редарство реагира скоро па исти дан. Оно што су требали они радити, ми смо некаквим акционизмом морали потакнути. То сматрам великим успјехом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво