Патријарх Иринеј: На многим местима сам био, али овакав народ нисам сусрео

Патријарх српски Иринеј борави у Црној Гори. У манастиру Подластва одржана је свечана академија поводом 1.500 година тог манастира и 800 година аутокефалности СПЦ.

Више од 3.000 верника присуствoвало је служби освећење параклиса Светом Великомученику Лазару у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Грбаљској Подластви. Архијерејску литургију служио је Његова светост патријарх српски г. Иринеј.

Након литургије верницима су се обратили патријарх српски Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије. 

"Недостаје реч да се захвалим и да изразим осећање. Долазио сам на многа места али оволики народ и овакав народ нисам сусрео. Овај скуп најбоље говори шта је Црна Гора била и да је остала оно што је била. Хвала Богу што је тако, то је сасвим нормално, овде је народ сачувао своју веру, сачувао оно што је наследио од најсветијих својих предака", рекао је српски патријарх. 

Српски патријарх је апострофирао да су Свети Сава и Немања знали да без самосталне цркве не може бити самосталне државе и поставили темељ наше цркве и државе.

"Захваљујући том дару Божијем успели смо да преживимо страшни средњи век. Нажалост, допустили смо да нас други деле и свађају и зато данас доживљавамо велика искушења. Али будући да имамо темељ духовни, имамо и велику благодет Божију. Са нама су браћо и сестре и многи велики угодници Божији и они нас неће оставити", беседио је патријарх.

Он је поручио српском народу да не напушта своја огњишта. 

Свечаности су присуствовали амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, градоначелник Будве Марко Бато Царевић, градоначелник Херцег Новог Стеван Катић.

Јуче и данас се у манастиру Подластва прославља 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1.500 година од постојања манастира.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара