Тројичиндански сабор у Подгорици, Амфилохије позвао власт да не ствара раздор

Више хиљада људи присуствовало је Тројичинданском сабору испред храма Христовог васкрсења у Подгорици. Поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије говорио je о Сабору, православљу и позвао је оне "који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу".

Амфилохије је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и "да не стварају раздоре и мржњу".

Поручио је окупљенима је да су "зло, грех и смрт опака зла која господаре људима у свету".

"Постоје двије врсте сабора овдје на земљи. Сабор у име божанске љубави, и други, сабор око демонске силе. Која уништава и скрнави људско биће и земаљске народе", рекао је Амфилохије.

Владика Јоаникије у прогласу који је подељен окупљенима прочитао је да је Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је 16. маја утврдила Влада "није ништа друго до акт који је првенствено уперен против Митрополије црногорске приморске и епархије будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске које имају своју осмовековну канонску јурисдикцију на простору на ком се данас налази Црна Гора".

Јоаникије је навео да се од црногорске владе захтева да повуче предлог закона и припреме нови који ће бити у сагласу са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вероисповести.

Пензионисани епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће, како је рекао, узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину.  

Сви посетиоци Сабора позвани су да потпишу петицију.

Сабор је почео литургијом које служило више архијереја СПЦ. Није било политичких порука, а могле су се да се виде заставе Србије. 

Из Митрополије су јуче упутили позив верницима да испред храма не буду никакве идеолошке, политичке или националне заставе и симболи, што су окупљени испоштовали.

Истакли су да су запањени свим неистинама и увредама које се пишу и говоре у, како је наглашено, одавно незапамћеној, антицрквеној медијској кампањи.

"Бог није никад био у сили, него је увијек и свугдје Бог у правди. Само то ћемо на Сабору и да тражимо - правду Божију и људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове предака", речено је у саопштењу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је на Конгресу ДПС-а у родном Никшићу да је време да у Црној Гори буде исправљена историјска неправда и поручио да ће радити на стварању црногорске аутокефалне цркве.

Претходно је црногорска влада усвојила Предлог закона о слободи вероисповести. Према том предлогу, сва црквена имовина изграђена до 1918. за коју не постоји доказ о власништву, власништво је државе Црне Горе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво