Комесарка за људска права прозвала Мађарску због избеглица и правосуђа

Мађарска треба хитно да се позабави кршењима људских права као што су притвор за тражиоце азила и застрашивање грађанских група, наводи се у извештају који је објавила комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић.

Мијатовићева, која је у фебруару посетила Мађарску, такође је утврдила да се Мађарска повлачи у родној равноправности, с тим да неколико жена у политици у Мађарској и даље не желе да ратификују Истанбулску конвенцију о борби против насиља над женама, пренео је АП.

Кршење људских права у Мађарској негативно утиче на целокупни систем заштите и владавину права, навела је Мијатовићева у извештају.

Тиме се Мађарска мора хитно позабавити, поручила је.

У обимном одговору на извештај, мађарска влада је одбацила критике у свакој области, наводећи да је на пример, апсолутно оправдано одржавање кризних мера везаних за масовну имиграцију, јер иако једва да понеки мигрант сада долази у Мађарску, има их много у околним земљама, укљућујући Србији и Северну Македонију.

Што се тиче тражилаца азила, Мијатовићева се успротивила њиховом задржавању у транзитним зонама на граници и рекла да Мађарска треба да укине законске амандмане који практично онемогућавају тражиоцима азила који долазе из Србије, а коју Мађарска сматра безбедном земљом за избеглице, да добију заштиту у Мађарској.

У извештају је, такође, критикована кључна улога министра правде у именовању судија за нови систем управних судова који ће се бавити случајевима који укључују владу и државне органе, као што су порези и уговори о јавним набавкама.

Мијатовићева је нагласила да, иако влада жели да оснажи жене кроз учешће на тржишту рада, нови план за заштиту породице у Мађарској се фокусира на жене као мајке.

У извештају је изражена забринутост због законодавства које ограничава активности грађанских група.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 00:53) - anonymous [нерегистровани]

Lepo ime nije dovoljno

Pas laje, vetar nosi kada je u pitanju Mađarska. Treba potpuno ignorisati ovakve diktatorske kritike pogotovo od kojekakvih EU komisija, i komesarski poput Mijatovićeve. Mađarski narod zna šta neće, i tu se svaka priča završava. Ukoliko bilo koja država želi napredak, mora se oštro sa 'građanskim' sektorom, organizacijama instruisanim spolja koje su tu samo radi menjanja društvenih tokova i rušenja svakog preostalog suvereniteta kako u članicama EU tako i van nje.