Македонски политички лексикон од придева до именице

Министарство спољних послова Северне Македоније објавило је смернице за међународне и стране медије о томе како да називају државу и њене грађане на основу Споразума из Преспе, преноси грчки лист "Катимерини".

Министарство је саопштило да је званично име земље "Република Северна Македонија" или скраћено "Северна Македонија", док је националност (држављанство) Македонац/држављанин Републике Северне Македоније.

Службени језик је "македонски језик", а међународни кодови земље су "МК" и "МКД".

У смерницима је наведено да се придев "македонски", у складу са Преспанским споразумом, користи када се говори о "етничком и културном идентитету народа", језику, историји, култури, наслеђу, територији и другим атрибутима, уз напомену да се ови термини јасно разликују од оних који се користе у вези са регионом Македоније у Грчкој.

Министарство наводи да би одговарајући примери употребе речи "македонски" укључивали македонски етнички идентитет, македонски језик, македонску културу, македонску територију, македонски народ, македонску историју, те уз напомену да придев "северни" не сме да се користи у наведеном контекту.

Приликом писања о државним ентитетима, како се напомиње, медији би се требало обраћати влади Републике Северне Македоније, председнику Северне Македоније, министру спољних послова Републике Северне Македоније, министру одбране Северне Македоније, општини Охриду Северне Македоније, Универзитету "Ћирило и Методије" Северне Македоније.

Други тачни примери који се наводе у смерницама Министарства спољних послова Северне Македоније су: македонска економија, здравствени сектор Републике Северне Македоније, македонску уметност, македонску музику, македонску пољопривреду, македонску архитектуру...

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. феб 2019, 23:34) - Severni Makedonac [нерегистровани]

Pravilno

Tacno je da smo mi u R.Makedoniji severni Makedonci, jer oni u Egejskoj makedoniji su bili juzni Makedonci

(понедељак, 25. феб 2019, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

Ko zna?

Mozda su Albanci u pravo, jer su Zaevu i Andjusevu platili i kupili Makedoniju i Makedonce, kao robove, pa sada traze da se dogovr ispuni Imajte u vidu da su Albanci uvek bili na pravoj strani> Za vreMe Drugog svetskog rata su bili sa Musolinijem i Hitlerom. Sada su sa USA, jer su otsupili zemljiste na jugu Kosova za najvecu americku bazu sa zvucnim imenom> BONDSTIL

(понедељак, 25. феб 2019, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Prelazno resenje

Naziv Severna Makedonija je za privremenu upotrebu da novo ime Republika Ilirida, drzava albanskog mnozinstva (13%) i takozvanog makedonskog malcinstva (80%)

(недеља, 24. феб 2019, 14:09) - Aotearoa [нерегистровани]

Toliko su iskomplikovali da je potrebno

da svako jedan ko u buduce dolazi u kontakt sa Severnom Makedonijom, bilo posredno ili neposredno, osigura da pored sebe ima te smernice !?