Македонски политички лексикон од придева до именице

Министарство спољних послова Северне Македоније објавило је смернице за међународне и стране медије о томе како да називају државу и њене грађане на основу Споразума из Преспе, преноси грчки лист "Катимерини".

Министарство је саопштило да је званично име земље "Република Северна Македонија" или скраћено "Северна Македонија", док је националност (држављанство) Македонац/држављанин Републике Северне Македоније.

Службени језик је "македонски језик", а међународни кодови земље су "МК" и "МКД".

У смерницима је наведено да се придев "македонски", у складу са Преспанским споразумом, користи када се говори о "етничком и културном идентитету народа", језику, историји, култури, наслеђу, територији и другим атрибутима, уз напомену да се ови термини јасно разликују од оних који се користе у вези са регионом Македоније у Грчкој.

Министарство наводи да би одговарајући примери употребе речи "македонски" укључивали македонски етнички идентитет, македонски језик, македонску културу, македонску територију, македонски народ, македонску историју, те уз напомену да придев "северни" не сме да се користи у наведеном контекту.

Приликом писања о државним ентитетима, како се напомиње, медији би се требало обраћати влади Републике Северне Македоније, председнику Северне Македоније, министру спољних послова Републике Северне Македоније, министру одбране Северне Македоније, општини Охриду Северне Македоније, Универзитету "Ћирило и Методије" Северне Македоније.

Други тачни примери који се наводе у смерницама Министарства спољних послова Северне Македоније су: македонска економија, здравствени сектор Републике Северне Македоније, македонску уметност, македонску музику, македонску пољопривреду, македонску архитектуру...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво