Истрага није утврдила како је Праљак дошао до отрова

Холандско тужилаштво је завршило истрагу о самоубиству осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка. Није утврђено како и када је Праљак добио цијанид који је попио након изрицања пресуде.

Након што је Слободан Праљак извршио самоубиство настала је сумња да су извршена два казнена дела.

Прво се односи на чињеницу да је цијанид, којим се Праљак убио, према холандском Закону о лековима забрањена супстанца. Истрага је, јавља регионална Н1, показала да је Праљак попио смртоносну дозу калијум-цијанида раствореног у води.

Друга сумња се односила на то да је Праљак добио помоћ од других приликом припреме самоубиства. Истрага је покушала да утврди како је отров доспео у судницу.

Прегледани су снимци надзорних камера, саслушани разни сведоци и прегледане просторије у којима је Праљак боравио, као и документи и носачи података. Међутим, ништа није појаснило на који начин и где је Праљак набавио отров.

Праљак је пре суђења провео кратко време у две просторије без видео-надзора: у тоалету и у просторији за задржавање, једној врсти чекаонице. У току накнадног претреса није пронађено ништа значајно.

Тужилаштво је навело и да се на темељу изјава сведока може закључити да је Праљак дуже време размишљао о самоубиству. Тако је, на пример, дао да се његове личне ствари пошаљу у Хрватску и у разним приликама се опраштао од одређених особа.

Након његове смрти пронађено је опроштајно писмо у коме је Праљак написао својој породици да је још давно донео одлуку да оконча свој живот, у случају да буде проглашен кривим.

"Не може се искључити да је Праљак већ (прилично) дуго поседовао тај отров. Калијум-цијанид се може чувати у сувом облику и већ је незнатна количина тог отрова смртоносна. Када се гледа с те стране није ни чудно да су унос и чување те материје остали непримећени", навело је тужилаштво.

Пресуда Слободану Праљку 

Слободан Праљак је у хашкој судници, након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина, испио отровну течност из бочице.

"Слободан Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду", узвикнуо је пензионисани генерал-пуковник Хрватске војске и ХВО-а пре него што је попио отров.

Праљак је проглашен кривим за ратне злочине и удружени злочиначки подухват на територији Босне и Херцеговине.

Он је, као и Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, осуђен за злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

Праљак је конкретно осуђен за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно затварање цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Такође је осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара