Холандско тужилаштво: Праљак умро од тровања цијанидом

Прелиминарни подаци са аутопсије показују да је хашки осуђеник Слободан Праљак умро од тровања калијум-цијанидом, саопштило је Холандско државно тужилаштво, преноси "Ројтерс".

Холандско државно тужилаштво је саопштило да је токсиколошки тест указао на постојање калијум-цијанида у крви. "То је довело до застоја срца, што се претпоставља да је узрок смрти", наводи се у саопштењу.

Слободан Праљак је у хашкој судници у среду, након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина, испио отровну течност из бочице.

"Слободан Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду", узвикнуо је пензионисани генерал-пуковник Хрватске војске и ХВО-а пре него што је попио отров.

Праљак је проглашен кривим за ратне злочине и удружени злочиначки подухват на територији Босне и Херцеговине.

Он је, као и Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, осуђен за злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

Праљак је конкретно осуђен за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно затварање цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Такође је осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Холандска истрага покушава да утврди како је дошло до безбедносних пропуста који су довели до тога да Праљак сам себи одузме живот.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 03. дец 2017, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

akademija

koje vojne skole je zavrsio praljak?stvarno smesno covek zavrsio glumu pa odmah general to nema ni kod nusica.strasno.

(субота, 02. дец 2017, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Nisu srpske zrtve

Hrvati u soku! Navikli da njihovi brojni zlocini nad Srbima prodju nekaznjeno nisu ovo ocekivali od suda koji im je bio naklonjen. Kako se radi o bosnjackim zrtvama to je HT presudio drugacije nego da su zrtve Srbi. Nesto mi nije jasno kako je Praljak tako brzo napredovao do general pukovnika.

(субота, 02. дец 2017, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Praljak

kolika je tu mrznja prema Srbima?Ubio se ratni zlocinac a oni opet po Srbima, nesto je tu patoloski poremeceno.Cinili su nevidjene zlocine kao i u drugom svetskom ratu, licno su mi zapalili rodbinu u stali kada su bezali nakon oslobodjenja Kupresa u ovom ratu devedesetih, jos se bune zato sto su nazvani pravim imenom.Jednostavno mu se desilo da ga iz Haskog suda prebace na onaj gore sud a tu ce da plati.

(субота, 02. дец 2017, 06:49) - Miomir Maksimcev [нерегистровани]

Trebalo bi da nam saopstite

Kako su umirale zrtve pravosnazno osudjenog ratnog zlocinca Praljka? Zasto pominjete samo njegovo ime. Pominjite imena njegovih zrtava. O zrtvama ne znamo nista. Samo se pominju brojevi. Pobogu, nije ubijao brojeve.

(петак, 01. дец 2017, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

e...

koliko je meni poznato od cijanida se umire trenutno...

(петак, 01. дец 2017, 21:27) - DDanonymous [нерегистровани]

A,od cega je umro Haski tribunal?

Prvo je Haski tribunal ubio medjunarodno pravo i pravdu,a zatim je i sam umro od prevelikih pritisaka americke politike i akutne srbofobije koja je mnogo jaca od kalijumcijanida.