Штрбац: "Игра" са исплатом штете породицама српских жртава

Председник документационог центра "Веритас" Саво Штрбац наводи да Хрватска наставља игру у вези са исплатом нематеријалне штете породицама српских жртава, тако што свесно одуговлачи са исплатама и мења њихов основ, како би ослободила одговорности припаднике хрватске војске и полиције који су починили злочине.

Коментаришући информацију да је Општински суд у Шибенику пресудио да Душанки Мандић буде исплаћено 17.791 евра због убиства оца Мирка Покрајца (84) у селу Варивода, Саво Штрбац је рекао да претпоставља да је као основ исплате наведено да је "хрватска држава одговорна за терористичка дела и акте", што, додаје, значи да их је могао починити било ко и из било које друге државе, преноси РТРС.

Према његовим речима, то исто је сугерисано и у једном другом поступку, у коме је за двоструко убиство исплаћена одштета од око 70.000 евра.

Како је оценио, Хрватска на тај начин, као и мењањем основе исплате, штити сваког свог грађанина, јер, како примећује, не може да негира чињеницу да су Срби у Вариводама убијени 28. септембра 1995. године, готово два месеца након "Олује", додајући да је снимак убијених српских цивила обишао свет.

број коментара 0 Пошаљи коментар