Македонија, победа СДСМ-а у већини општина

У првом кругу локалних избора у Македонији изабрани су градоначелници 45 општина, док ће градоначелници у још 35 општина бити изабрани у другом кругу избора 29. октобра.

СДСМ је у првом кругу добио челне позиције 37 општина, ВМРО-ДПМНЕ три, ДУИ две, група грађана две и Демократска партија Турака челну позицију једне општине, навела је МИА.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ће одмерити снаге у другом изборном кругу у 19 општина, ДУИ и Алијанса за Албанце у пет општина, а ДУИ и БЕСА у седам.

И даље је неизвесно да ли ће градоначелник Скопља бити изабран у првом изборном кругу, наводи македонска новинска агенција.

Након пребројаних 96,79 одсто гласачких листића кандидат СДСМ-а Петре Силегов води са 50,27 одсто гласова, у односу на кандидата ВМРО-ДПМНЕ Коча Трајановског, који је освојио 36,01 проценат.

Остало је да се преброје гласови на још 22 бирачка места и тада ће се знати да ли ће Скопље добити градоначелника у првом или другом кругу.

У Македонији је у недељу одржан први круг локалних избора, на којима се гласало за градоначелнике и одборнике у 80 општина и Граду Скопљу.

Други круг избора за градоначелнике, који се бирају по већинском систему, биће одржан за две седмице, 29. октобра.

Премијер Македоније и лидер СДСМ-а Зоран Заев оценио је да су грађани и на локалним изборима дали подршку политици његове владе и истакао да је "ера локалних шерифа завршена".

"Народ је дао подршку за раст и развој Македоније, дао је подршку за једно друштво за све", рекао је Заев на слављу поводом победе СДСМ-а на локалним изборима у већини општина, која је уз ватромет одржана испред зграде Владе Македоније.

"Сада нема изговора. Морамо да засучемо рукаве за све грађане наше лепе Македоније. Обећали смо да ћемо бити сервис грађана, како они диктирају ми ћемо да радимо", истакао је Заев.

"Исход избора показао је да се ера национализма приближава крају. Није прошао ни на истоку, ни на западу Македоније. Порука грађана је дошла до нас, надам се да је и до опозиције", рекао је Зоран Заев.

Лидер највеће опозиционе странке у Македонији ВМРО-ДПМНЕ, која је 10 година побеђивала, Никола Груевски изјавио је да има највећу одговорност за лоше изборне резултате странке, али и да су избори били недемократски и нефер.

"Имамо информације за директан поткуп гласача, имали смо црну кампању, а изборни дан је био са бројним нерегуларностима и кршењем Изборног закона. Имам озбиљне индиције за манипулацију гласачким листићима и сумњу за озбиљну крађу гласова", рекао је Груевски, истичући да избори још нису завршени и да је ВМРО-ДПМНЕ велика партија.

Група чланова ВМРО-ДПМНЕ, која себе назива реформаторима, претходно је позвала Груевског да поднесе оставку и да омогући да чланство на конгресу кроз демократски процес изабере новог лидера.

"Овај пут смо први пут имали срамежљиву коалицију албанских партија са СДСМ-ом, да ли је то најава за парламентарне будуће, видећемо, што би за наше услове био стабилизирајући фактор", рекао је политички аналитичар из Скопља Алберт Муслију.

Деспот Ковачевић са Факултета политичких наука у Београду оцењује да је "Македонија у расцепу".

"Највећем од оних конфликата са Албанцима, Заев је пацифирао ситуацију са Албанцима, али је поделио македонско друштво на оне који мисле да је сарадња са Албанцима лоша за будућност и оне који мисле да то није добро", рекао је Ковачевић.

Ови избори су одржани непуних 10 месеци после парламентарних, на којима је странка Зорана Заева са још две албанске партије тесном већином формирала Владу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи