Вијести: Србија неће правнике из Црне Горе

Србија више од годину дана не нострификује дипломе правних факултета онима који су их стекли у Црној Гори уколико желе да се запосле у Србији, објавиле су подгоричке "Вијести".

Према наводима Вијести, Србија идентичну праксу има и према осталим државама у окружењу, уколико је сврха захтева за нострификацију запошљавање.

Лист наводи да је за сада за нострификацију из Црне Горе у Србији на чекању око 200 правника.

Црна Гора годишње нострификује у просеку око 2.000 диплома.

Министарство просвете Црне Горе затражило је образложење од Центра за информисање о признању иностраних школских исправа за сврху запошљавања у Србији (ЕНИЦ центар), наводе Вијести.

Црногорски министар Дамир Шеховић обратиће се министру просвете Србије Младену Шарчевићу како би се нашао начин да се заштити интерес црногорских студената, потврђено је Вијестима.

Већи део образовних исправа које Црна Гора потврђује, долази са установа у Србији, чак и из оних које, попут Интернационалног универзитета у Новом Пазару, немају акредитације за програме у Србији, а раде на основу лиценце из 2005. године.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије нису одговорили на питања Вијести колико диплома правних факултета из Црне Горе у последње две године чека на нострификацију.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(петак, 29. сеп 2017, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Crna Gora

Razlika je u tome što Crna Gora nostrifikuje diplome svojih građana koji studiraju u Srbiji.

(четвртак, 28. сеп 2017, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se?

Zasto bi Srbija trebala da primi crnog.pravnike. Oni su slobodna drzava jos su i u Nato primljeni. Pozdrav iz Osla.

(четвртак, 28. сеп 2017, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Dobar

Konacno dobar potez drzave Srbije povodom ovog pitanja. Ne treba se samo zadrzati na Crnoj Gori. Svako ko nema srpsko drzavljanstvo, ne treba da ima mogucnosti iste kao i oni koji imaju. Razlicite smo drzave, tako da, svako svojim putem. Ali oni iz regiona koji imaju nase drzavljanstvo (kao sto je to slucaj u Republici Srpskoj), njima treba pomoci, a Crnu Goru pritisnuti da uvede dvojno drzavljanstvo, kojeg se toliko plasi njihova vlast, jer je to po pravilima EU.

(четвртак, 28. сеп 2017, 08:09) - Građevinac [нерегистровани]

A, licence

Kada smo bilo još jedna država Srbija i Crna Gora, moja firma je učestvovala na jednom međunarodnom tenderu u Crnoj gori. Bilo je to 2004. godine. Najveći biser je bio da iako sam imao licencu Inženjerske komore Srbije, da bi učestvovali na tenderu, moralo se učlaniti u Inženjersku komoru Crne Gore, platiti neke dažbine i takse i onda zatražiti licencu njihove Komore. Posao smo dobili, ali taj gest mi je tada bio najblaže smešan i nekako podcenjujući....

(четвртак, 28. сеп 2017, 06:47) - Mile Damjanovic [нерегистровани]

Pravo

nađite mi državu, koja nostrifikuje diplome pravnog fakulteta strane države????

(четвртак, 28. сеп 2017, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

Stranci,

Crnogorci izgleda hoce da arsinaju po Srbiji kao u doba titoizma. Ta vremena su davno prosla. Srbija mora da vodi racuna o svojim gradjanima a ne o drzavljanima Crne Gore. Nismo mi vise jedna drzava.

(среда, 27. сеп 2017, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Prvo oni

Da prestanu da brane zaposljavanje ljudi iz Srbije.

(среда, 27. сеп 2017, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Srbija nece CG pravnike

Pa sta ce im? Ionako ih ima u Srbiji previse sa svakakvim diplomama.Nasi svrseni pravnici nemaju zaposlenje a ovi bi po obicaju preko reda. Ta prica je odavno zavrsena. Neka traze posao u svojoj "drzavi".Srbija sa tim nema nista.

(среда, 27. сеп 2017, 14:02) - Žika slika [нерегистровани]

Odgovor Crnogorcu

Ja bih Crnogorcima prvo uveo plaćanje boravišne takse, recimo 150 dinara po danu, kao oni nama evro po danu.Tretirati ih kao strance, kad tvrde da su stranci.I naravno, kao što našima uzimaju za radne dozvole u Crnoj Gori svakog meseca, ispostaviti im račun, pa da vide da li im se Srbija isplati.Isto im se ponašati i prema deci studentima i sve je rešeno.

(среда, 27. сеп 2017, 14:00) - Vlajko [нерегистровани]

bravo

Nije u pitanju kvalitet fakulteta u Crnoj Gori, nego činjenica da smo već duže odvojene države, da mi imamo naš sistem i da treba država da vodi računa o našim građanima koji traže posao a poseduju adekvatnu diplomu.Ovde se radi o Crnogorcima koji preko veze od strica čekaju posao u Beograd, pa treba samo da nostrifikuju diplome i da se prijave negde da imaju boravak u Srbiji.Normalno da ne može Koji se Srbin zaposlio u Crnoj Gori, čak i koji se crnogorski državljanin zaposlio a da se deklarisao kao Srbin?