Закинтос, нападачи на Американца оптужени за убиство с предумишљајем

Осморица нападача на Американца на грчком острву Закинтосу оптужена су за тешко кривично дело групног убиства с предумишљајем, објавили су грчки медији, преносећи одлуку тужиоца донету прошле ноћи. Држављани Србије прелиминарно су саслушани у полицији. Посетио их је почасни конзул Србије, саопштио је МСП.

Оптужено је седам ухапшених Срба и један Грк – бармен ноћног клуба на плажи Лагана, испред којег је убијен 22-годишњи Афроамериканац.

Оптужена група ће у уторак, 11. јула, бити изведена пред истражног судију на Закинтосу да изнесе исказе у своју одбрану.

Убиство је изазвало огорчење на Закинтосу, те је полиција предузела драконске мере приликом спровођења оптуженика.

Полиција је у истрази користила неколико видео-снимака ноћног клуба, суседних локала и гостију, међу којима је на забави био и Бакари Џавард Хендерсон, с друштвом.

Кључан је његов "селфи" с једном конобарицом, на којем се види да је пијан покушао да је привуче ради сликања, али да га је она одгурнула, што је изазвало интервенцију "избацивача" клуба, а потом и кавгу гостију са Американцем и напад на њега, пишу грчки медији.

"За свега неколико секунди ствар се опасно погоршала када се Хендерсоново друштво потукло са Србима, гостима локала", пише грчки сајт "Newsit" и помиње "једног 32-годишњег Србина с британским пасошем који је напао Американца" чиме је "почело премлаћивање, а пријатељи нису могли да га заштите".

Хендерсон је истрчао из локала, али није успео да умакне нападачима "који га тукли до смрти, ударајући га и пошто је изгубио свест", преносе медији.

Вештак судске медицине у грчком граду Патри је утврдио да је Хендерсон умро од крварења у мозгу због низа удараца у главу, и да има и једну рану од разбијене стаклене пивске боце, а да је већ био у таквом стању да није ни могао да се брани.

Медији преносе да су одмах ухапшени 34-годишњи бармен и 32-годишњи Србин с британским пасошем, "избацивач" клуба, док се "шест особа српског порекла", идентификованих по видео-снимцима, мирно предало полицији исте ноћи у хотелу у којем су заједно боравили.

Прва двојица негирају да су имали намеру да убију Американца и кажу да су само хтели да га избаце и локала јер је пијан "правио проблеме", а остала шесторица негирају своју одговорност за убиство.

На једном од снимака се и види како "избацивач" прилази друштву Американаца, што се претвара у оштру свађу, а када Хендерсон устаје и "изгледа као да удара избацивача у лице, ствар измиче контроли... - избија тешка туча група Американаца и Срба у шта су се укључили избацивач и бармен".

Потом се на снимцима с других камера види како Американац бежи напоље, али га "сустижу, хватају и буквално убијају ударајући га", пишу грчки медији.

Породица убијеног је објавила да је он био искусан светски путник и модни креатор, а да је у Грчкој био ради снимања за своју нову модну колекцију. Саучешће поводом његове смрти изјавио је ректор Универзитета Аризоне Роберт Робинс, где је Хендерсон запамћен као одличан студент.

Грчки медији преносе да је вест о убиству на Закинтосу "обишла свет" и да страни медији подсећају на "мрачну страну" тог грчког острва: на убиство британског туристе 2011. после свађе с таксистом, и на потпуно слепило и губитак функције бубрега једног странца од пића кућне израде у једном тамошњем бару.

По британском листу "Дејли мејл", убијеног Американца су тукла десеторица, неки ударајући га у главу гвозденим "боксерима", а грчка "полиција истражује да ли је било расистичких мотива нападача".

Становници општине Лаганас кажу да је стање с ноћним клубовима "толико дивље", да страхују да увече изађу из кућа, и да се Влада Грчке не само оглушила о њихове захтеве да заведе ред, већ је затворила тамошњу полицијску станицу.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јул 2017, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

Ne opravdavam Tucu !

Ali me cudi da ljudi nisu lepo procitali tekst , a komentarisu ? Pa lepo pise da je doticni bio pijan i da je prvi zapoceo tucu i da su mu njegovi drugari priskocili u pomoc. To sto ga je cela grupa tukla, nema nikakvog opravdanja .

(недеља, 09. јул 2017, 19:10) - anonymous [нерегистровани]

Nikad više!

Trebalo bi da svi osude ovo što se desilo da nikad više niko ne pokuša da u grupi bilo koga tuče. Nema opravdanja za one koji se priključe grupi da tuku jednog čoveka. To svi mora da znaju i to ne treba kriti pod tepih i pokušavati u medijima i u kometarima da se bagatelizuje i na bilo koji način opravdava! Zlo je biti u gurpi koja tuče jednog čoveka! Ko god to ne vidi taj sprema potencijalne mladiće da se dovedu u opasnost da se priklječe nekoj grupi koja će da tuče jednog čoveka!

(недеља, 09. јул 2017, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

tuca

"Obicna kafanska tuca" kako vas nije stid? Jel i ono u Njujorku s Miladinom,Tatonom? Dokle ce da brukate Srbe po svetu?Njih 10 na jednog. Veliki heroji! Sramota. Sramotai i za ove komentare.

(недеља, 09. јул 2017, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

divljastvo

koliko god mrzeli ameriku, ovo je bio cin divljastva i treba da se zasluzeno kazni. velika sramota za srbiju.

(недеља, 09. јул 2017, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Tuča

Obična kafanska tuča sa nenamernim ubistvom. Problem je u tome što je ubijen ameriški državljanin. A život američkog državljanina vredi 100 puta više od života bilo kojeg drugog građanina planete. Da je ubijen Indus, Rus ili Filipinac, ne bi to svetski mediji ni zabeležili. Sila, bre! Globalizacija...

(недеља, 09. јул 2017, 16:47) - Maki [нерегистровани]

Prosto da čovek ne sme da ode na Zakintos...

Sve govori spremnost na tuču tzv. gostiju i posedovanje "boksera" jednog od njih, ako su vesti tačne. Loše za grčki turizam, otud ovako brza i drakonska kazna..

(недеља, 09. јул 2017, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

alkohol

sta reci, alkohol i alkoholizam su zlo

(недеља, 09. јул 2017, 14:52) - Ranko [нерегистровани]

steta

Sta danas znaci dobro drustvo u Srbiji? Sta znaci to nekontrolisano? Jel ti dobar drug samo onaj koji ubija sa tobom? Ili koji kaze nemoj? Jel si jak samo u coporu ili si jak i kad si sam? Ili si slab i kad si u coporu? Ima Srbija o cemu da razmislja posle ovakvih dogadjaja....

(недеља, 09. јул 2017, 14:14) - Воронцов [нерегистровани]

Ето шта је донео тренутак беса

Једном човеку је донео смрт, другима затвор. Толико упропаштених живота због тренутка неконтролисаног беса. А сви су сигурно отишли на то острво са истом жељом да се лепо проведу и одморе. Догодило се све супротно.