Тесна изборна трка у Македонији, и Груевски и Заев прогласили победу

На ванредним парламентарним изборима у Македонији ВМРО-ДПМНЕ освојио је 37,94 одсто гласова а СДСМ 36,67 одсто показују прелиминарни резултати ДИК-а на основу пребројаних 98,30 одсто бирачких места. Без обзира на то, највећи ривали, лидери ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и СДСМ Зоран Заев прогласили победу.

08.00 - Коалиција око ВМРО-ДПМНЕ освојила је 444.014 гласова, а коалиција око СДСМ-а 428.683, саопштила је Државна изборна комисија Македоније на основу 99,34 одсто пребројаних гласова. 

03.21 - Разлика између ривалских ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, после пребројаних 98,30 одсто гласачких листића,  тек нешто већа од један одсто, показују резултати мкедонске изборне комисије. ВМРО-ДПМНЕ 37,94, СДСМ 36,67 одсто гласова. ДУИ Алија Ахметија 7,31, Беса 4,93 одсто.

02.15 – Резултати на сајту ДИК-а на основу пребројаних 97,42 одсто бирачких места: ВМРО-ДПМНЕ 38,01 одсто, СДСМ 36,65 одсто, ДУИ 7,30 одсто, Беса 4,88 одсто.

01.20 – Лидер ДУИ Али Ахмети с љутњом констатовао да су Албанци изгубили мандате на овим изборима и поручио да ће наставити борбу за интересе Албанаца.

00.40 – На основу пребројаних 88,76 одсто бирачких места, ВМРО-ДПМНЕ је освојио 38,36 одсто гласова а СДСМ 36,33 одсто, показују подаци на сајту ДИК-а.

00.35 – Ово је наша десета изборна победа, рекао је Никола Груевски и посебно се захвалио грађанима који су гласали за ВМРО-ДПМНЕ. Честитао је свим грађанима на "успешно спроведеним изборима".

23.45 – У овом моменту опозиција има мандат предности у односу на ВМРО-ДПМНЕ, изјавио лидер СДСМ Зоран Заев. Челници СДСМ-а изашли испред Владе а Заев је рекао да су дошли да прославе победу јер су ту трајале и њихове борбе.

22.50 – ВМРО-ДПМНЕ прогласио победу са око 20.000 гласова разлике. "Хвала Македонијо", рекао је Влатко Горчев из те партије, јавља Плусинфо.

22.30 – Резултати на сајту ДИК-а на основу 56,30 одсто бирачких места: ВМРО-ДПМНЕ 40,46 одсто, СДСМ 36,36 одсто, БЕСА 7,33 одсто, ДУИ 6,89 одсто. 

22.10 – Портпарол СДСМ-а Петре Шилегов рекао да је та партија победила у Скопљу, Куманову, Струмици, Гостивару, Струги, Дебару и у великом броју градских средина. СДСМ позвао присталице на славље испред Владе.

21.45 – ВМРО-ДПМНЕ има 41,27 одсто гласова а СДСМ 36,31, показују први прелиминарни незванични резултати ДИК-а на основу пребројаних 34,39 одсто листића, јавља Плусинфо. На трећем месту је партија ДУИ Алија Ахметија са 6,73 одсто гласова.

19.40 – Било је изборних неправилности, али не у броју у којем би могле да угрозе изборни процес, јавља извештач РТС-а. 

19.00 – Истекао рок за гласање на изборима у Македонији.

Ванредни парламентарни избори у Македонији су резултат Споразума, који су представници највећих политичких партија потписали у Пржину, уз посредовање Европске уније. 

Право гласа имало је 1.784.416 грађана. За 123 места у парламенту борило се 11 партија и коалиција.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски прогласио је, пола сата иза поноћи, победу своје партије на изборима, истичући да то није победа коалиције коју предводи ВМРО-ДПМНЕ већ победа Републике Македоније.

"Радићемо да оправдамо ову подршку. Захваљујем се свим гласачима у општинама где смо победили, али и свима онима који су гласали у општинама где нисмо победили", рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Према његовим речима, следи процес формирања владајуће коалиције и Владе.

"Криза мора да се заврши и Македонија да иде напред. То је наш главни циљ. ВМРО-ДПМНЕ и наша коалиција увек ће бити са народом и радити у корист државе и националних интереса", рекао је Груевски.

И опозициона СДСМ Зорана Заева прогласила је победу, а лидер странке је симпатизерима испред зграде владе поручио да та странка има један мандат више од ВМРО-ДПМНЕ.

Цео врх Социјалдемократског савеза изашао је након избора испред Владе Македоније, а Заев је објаснио да су ту дошли да прославе победу, јер су ту трајале и њихове борбе.

"СДСМ је победио режим, режим је пао и сада треба славити живот", рекао је Заев и додао да се клања свим грађанима Македоније који су допринели победи СДСМ.

Он је казао да грађани још нису ни свесни да је СДСМ победио.

Међу многобројним присталицама СДСМ могле су се уочити македонске заставе, али и заставе припадника мањинских заједница - Турака, Бошњака, Срба, Албанаца...

Ови симболи се у Скопљу тумаче као добар знак да СДСМ није само македонска партија.

Лидер албанске Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети с љутњом је констатовао да су Албанци изгубили мандате на ванредним парламентарним изборима у Македонији. 

"С љутњом кажем да су Албанци изгубили мандате. ДУИ је победио на изборима, али мене је интересовало да у првом реду победе Албанци, и не радује ме победа ДУИ", рекао је Ахмети на конференцији за новинаре у Тетову.

Поручио је да ће ДУИ наставити одлучно да брани интересе Албанаца, као и да ће та странка радити на томе да земља иде напред, ка стабилизацији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије