Читај ми!

Пусић: Тензије између Хрватске и Србије потпуно непотребне

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла је да Хрватска и Србија, које због таласа избеглица једна другој блокирају границу, треба што пре да спусте тензије и почну да решавају избегличку кризу у ширем контексту, у партнерству са Европском унијом и земљама попут Турске.

"Тензије између Хрватске и Србије су потпуно непотребне... Mислим да треба што пре спустити тензије и почети са решавањем проблема, у партнерству са државама ЕУ, али и са државама као што је Турска", рекла је Пусићева хрватским новинарима после састанка са председавајућим Генералне скупштине УН Могенсом Ликетофтом, преноси Танјуг.

Весна Пусић је додала да је то "проблем и једној и другој земљи, и неће се решити пребацивањем кривице".

"Нама је јасно да Србија не зна шта би друго него да доводи те избеглице на хрватску границу, али треба то препознати као нешто што за нас исто није лако, да се у року од једне ноћи носите са десет до дванаест хиљада људи који вам прелазе границу", додала је Пусићева.

Хрватска министарка је додала да је о глобалној избегличкој кризи разговарала и са Ликетофтом, који је, како је навела, "препознао да Хрватска поступа са избеглицама на хуман начин".

"Сложили смо се да непосредно решење треба тражити у разговорима између Европске уније и Турске и да ЕУ, па и читав свет, треба да помогну државама које су прихватиле највећи број избеглица, а то су Турска, Јордан и Либан, и финансијски да поднесу ову ситуацију, а ситуација у потпуности може да почне да се побољшава кад се пронађе
решење и заустави рат у Сирији", додала је Пусићева.

Пусићева ће од 23. септембра до 2. октобра у Њујорку учествовати на 70. заседању Генералне скупштине УН.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво