Читај ми!

Ћириличне табле забрањене у Вуковару

Вуковарско Градско веће изгласало је измене градског Статута према којима нису предвиђене двојезичне табле, односно ћирилично писмо на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару.

Да ћирилице до даљег неће бити на натписима у Вуковару одлучиле су странке с хрватским предзнаком у Већу, које су већином гласова усвојиле измене и допуне градског Статута према предлогу градоначелника Ивана Пенаве (ХДЗ), преносе хрватски медији, јавља Танјуг.

Вуковарски градоначелник Иван Пенава (ХДЗ), након што је на седници Градског већа изгласана одлука о измени Статута Града Вуковара, изјавио је на конференцији за новинаре да се изменама "пружају максимална права припадницима српске националне мањине у Вуковару, ако се узму у обзир животне чињенице и фактичке околности у граду".

Министар управе у хрватској влади Арсен Баук није желео да коментарише одлуку о измени Статута.

Баук је на свом Фејсбук профилу поручио да не може да коментарише одлуку јер је његово министарство "надлежно за решавање могућег захтева Већа српске националне мањине града Вуковара о оцени уставности и законитости измена Статута града везано за увођење у равноправну употребу језика и писма српске националне мањине".

Да ли ће Веће српске националне мањине у Вуковару поднети такав захтев Уставном суду за сада није познато, а за сутра је најављена конференција за новинаре српске заједнице.

За измене је гласало 10 посланика владајуће градске коалиције ХДЗ-ХКС, уз подршку представнице ХДССБ-а Славице Јелинић која је осигурала пресудни глас за прихватање измена Статута, а против или суздржано било је 10 посланика из редова СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а.

Изменама Статута усвојене су две одлуке: Статутарна одлука о изменама и допунама Статута и Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подрчју Града Вуковара, којом би се поступно осигуравала индивидуална права грађана српске националности у Вуковару.

Изменама Статута требало би да се испоштује прошлогодишња одлука Уставног суда да вуковарско Градско веће у року од годину дана реши питање двојезичности у том граду.

Наиме, Уставни суд је 11. августа 2014. обавезао вуковарско Градско веће да у року од годину дана, према делу Закона о употреби језика и писма националних мањина у Хрватској, Статутом града пропише и уреди за цело подручје, односно за поједини део или поједине делове подручја Града Вуковара, индивидуална права припадника националних мањина на службену употребу свог језика и писма.

Данашња расправа о изменама градског Статута обележена је сукобима око права српске мањине.

У расправи су доминирали супростављени стравови предлагача измена Статута, Пенаве, и представника опозиционих странака (СДСС, СДП, ХНС и СНС), који су биле против предложених измена.

Опозиција сматра да предложене измене Статута не гарантују већа права припадницима српске националне мањине од оних која су им гарантована актуелним Статутом из 2009. године, преноси агенција Хина.

Пенава тврди да предлог измена "максимално прати одлуку Уставног суда", уз поруку да је измена Статута наметнута и "као врући кромпир" пребачена Вуковару из Загреба.

"Нигде у Статуту не пише да је уведена равноправна употреба српског језика и ћириличног писма у Вуковару", замерио је Дејан Дракулић у име Клуба посланика СДСС-а.

Горан Бошњак из СДП-а је пак замерио предлагачу да се ставља у позицију законодавца и да се поиграва с правима националних мањина у Вуковару.

"И оно мало права што сте предвидели ограничавате, па тако право да грађани српске националности могу градске акте добити на ћириличном писму сужавате тако што прописујете да то могу добити након писаног захтева", рекао је Бошњак.

Изменама Статута је Србима омогућено извођење националне химне у свечаним приликама, након што се изведе химна Хрватске, као и службена кореспонденција на ћирилици, али при томе за сваки документ морају поднети захтев, уз плаћање таксе од 20 куна.

Одучено је да ће Градско веће једном годишње, у октобру, расправљати о достигнутом степену разумевања, солидарности и дијалога међу грађанима Вуковара, те да, у складу са закључцима, доноси одлуку о могућности, односно потреби проширивања обима осигураних индивидуалних права припадника српске националне мањине у Вуковару новим правима.

Уставни суд је, иначе, неуставним прогласио референдумско питање према којем би грађани одлучили да ли су за то да се Уставним законом о правима националних мањина пропише да право на равноправну службену употребу свог језика и писма мањине остварују у срединама у којима чине више од половине, уместо садашње трећине укупног становништва.

Претходно је данас, сајт Лупига објавио видео на којем се види како заменик вуковарског градоначелника Маријан Павличек из Хрватске конзервативне странке и председник вуковарског Градског већа, ХДЗ-овац Игор Гаврић, певају усташку песму "Ево зоре, ево дана", у којој се величају припадници злогласне "Црне легије".

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио одлуку градског већа Вуковара да измени Статут и онемогући јавну употребу ћирилице у том граду и затражио од Владе Хрватске да на наредној седници суспендује статут.

Раније данас, Миодраг Линта осудио је понашање заменика градоначелника Вуковара Маријана Павличека и председника вуковарског Градског већа Игора Гаврића због певања усташке песме "Ево зоре, ево дана". 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво