Читај ми!

Избегличка криза у Мађарској, заштитна ограда према Србији?

Према најновијим подацима Европске уније, Мађарска је, уз Италију, Шпанију, Немачку и Француску, под највећим притиском илегалних миграција. До јуна ове године у Мађарској је регистровано готово 55.000 миграната, што је већ надмашило прошлогодишњи број илегалаца. Мађарска полиција готово свакодневно хапси српске држвљане затечене у кријумчарењу миграната.

Процена Министарства унутрашних послова Мађарске је да ће ове године у ту земљу стићи око 130.000 илегалаца из Сирије, Авганистана, Ирана, Ирака, Бангладеша, Либије и других ратом и немаштином захваћених подручја.

Протеклих недеља Влада Мађарске води националне консултације у вези са мигрантима –специфичан облик референдума у коме се од народа тражи сагласност за оштрије законе према илегалним миграцијама.

"Вратило нам се око пола милиона одговора у националним консултацијама и одговори кажу да је први задатак Владе да спречи илегалну миграцију, а други да се протерају илегалци из земље. Најважнији задатак јесте да европским званичницима објаснимо да Мађарска не може економски да поднесе око 130.000 имиграната и због тога желимо да донесемо нове законе који ће нам заштитити границе", каже Јанош Лазар, водећи министар у Кабинету председника Владе Мађарске.

Мађарски премијер Виктор Орбан више пута је нагласио да је суверено право сваке земље да одлучи кога ће примити у своје окриље. Он је као сулуду одбацио идеју да Европска комисија одреди свакој земљи квоту избеглица коју би требало да прими.

У интервјуу за државни радио Кошут у петак је изјавио да ће мађарска Влада наредне недеље донети мере којима би требало да се спрече илегални уласци у Мађарску, међу којима је и могућност да се дуж српско-мађарске границе, где не постоје легални прелази, подигне физичка баријера.

"Имаћемо 1. јула у Будимпешти заједничку седницу влада Мађарске и Србије, па ћемо да рашчистимо ствари у вези са мигрантима. Ми не сматрамо исправним да из Србије пуштају мигранте у Мађарску. Треба их зауставити још на територији Србије. Проблем не треба решавати на територији Мађарске и Европске уније, већ изван њених граница", каже Орбан.

У међувремену, притисак избеглица на Мађарску не јењава. Сваки дан се у избегличке центре приведе око 500 илегалаца, а мађарска полиција готово свакодневно хапси српске држављане затечене у кријумчарењу миграната.

Да ли ће дуж зеленог граничног појаса на српско-мађарској граници ускоро нићи висока ограда, сазнаће се већ у среду, 17. јуна, након седнице Владе Мађарске, која ће, на предлог министра унутрашњих послова, донети мере за спречавање илегалних улазака у Мађарску. 

број коментара 17 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јун 2015, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

јеееел?....

А Србија није смела да заштити своју границу према Албанији него је НАТО помогао да се та граница укине...Дупли стандарди су опет на снази...ЕУ се мора суочити са последицама НАТО-а јер једино тако ће се онда и позабавити узроцима избегличке кризе..НАТО демогратија је ово јаднике натерала на пут у једном правцу, правцу ЕУ а не Србије...

(понедељак, 15. јун 2015, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Alo, bre!

"... Ми не сматрамо исправним да из Србије пуштају мигранте у Мађарску. " - a otkuda oni u Srbiji?1 Da nisu preleteli preko dve drzave clanice EU, odnosno Grčke i Bugarske ? Kakav neviđeni cinizam !

(понедељак, 15. јун 2015, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Treba pitati NATO-alijansu

...130.000 илегалаца из Сирије, Авганистана, Ирана, Ирака, Бангладеша, Либије и других ратом и немаштином захваћених подручја. Šta je uzrok ovoj pojavi ? NATO-alijansa je uzrok , države ovih izbeglica su razorene delovanjem NATO-alijanse. Bumerang je počeo da se vraća...

(понедељак, 15. јун 2015, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

alo

pa vi ste te zemlje doveli do prosijackog stapa !!
i sta sad necete njihove gradjane pa nece moci !!
sve ove zemlje su bogate naftom i mogli bi njihovi gradjani da zive kao bubrezi u loju ali vama to nije odgovaralo, oni su se lepo setili vi nama rat mi kod vas u goste !!!

(понедељак, 15. јун 2015, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Nema veze

Znaci Madjarska nece da prihvati migrante? Ok, nema veze, poslacemo ih Hrvatskoj.. I oni su u EU, pa zasto ne bi ovi afrikanci isli tamo? Oni zele u EU,a ne u Srbiju zar ne? A, i njihov krajnji cilj je zapad, pa ih vi dalje saljite tamo.
Samo vi pravite zidove uzalud, ocajnog coveka oni nece zaustaviti!

(понедељак, 15. јун 2015, 08:33) - глас разума [нерегистровани]

Орбан само делимично у праву

Орбан је утолико у праву што жели да штити своју државу од таласа миграната. Али изјава да се проблем миграната треба решавати у Србији и ван ЕУ је тотално депласирана.
Па нама сви ти мигранти улазе из земаља ЕУ Румуније, Бугарске и Грчке... тако да то није наш проблем већ проблем ЕУ, која је имала и сама свој значајни удео у разарању тих земаља и домова тих људи, који су им сад дошли на њихове границе. Крајње је лицемерно сваљивати овај проблем на Србију... али зар нисмо већ навикли да је лицемерје једна од константи у политици ЕУ према Србији.

(понедељак, 15. јун 2015, 04:52) - anonymous [нерегистровани]

azilanti

Drage komsije vi niste u mogucnosi da primite 130.000 ljudi, a mi smo mogli svoje Srbe poterane iz nase srpske Krajine, da prihvatimo i skoro isto toliko sa naseg Kosova i Metohije, sve u svemu oko pola miliona ljudi, koji imaju svoje kuce, ali ne mogu da zive jer su ih drzave iz kojih su dosle sprecile i sprecavaju da se vrate.Ovde normalno zive kao u Jugoslaviji mnodi narodi i narodnosti i niko nije diskriminisan.Pa ti azilanti su dosli u EU ne kod vas, neka se ona pobrine za njih. 

(понедељак, 15. јун 2015, 03:48) - anonymous [нерегистровани]

zasto se zapad mjesao u unutrasnju politiku tih zemalja.....

e, pa sada vide posljedice I uvijek netko drugi kriv.....

(понедељак, 15. јун 2015, 03:21) - Rajko [нерегистровани]

A kako ce da izgleda ta ograda?

A kako ce da izgleda ta ograda, koja bi trebala da onemoguci prolaz preko 100 000 imigranata iz Sirije i Iraka. Juce su iste te izbeglice srusile zicanu ogradu na turskoj granici. Problem je mnogo veci i Srbija sama ne moze da ga resi, moze da ga resi jedino medjunarodna zajednica.

(понедељак, 15. јун 2015, 01:19) - anonymous [нерегистровани]

lekcija Bugarima i EU

Ovde je Srbija pograsno okrivljena da dopusta izlazak tj. tranzit izbeglica sa svoje teritorije u Majdarsku.Mislim da bi Bugarskoj trebala da se odrzi lekcija, kao clanici EU zasto pusta izbeglice u tranzitu iz Turske. To je po sistemu brigo moja, predji na drugoga.
Ovde bi na ovom sastanku trebalo da se nadje i bugarski premijer, pa neka oni izmedju sebe (Madjari i Bugari) rese problem a neka pomognu Srbiji tehnikom, ljudima i parama, a isto to da uradi i EU pa ce rezultati biti bolji.
Srbija nema kapacitete ni sredstva da drzi toliko broj imigranata, pa s toga nije ni ekonomski interesantna za imigrante.
O ovom problemu bi vise Zapadne zemlje trebale da trljaju glavu, a ne mi.