Читај ми!

Избегличка криза у Мађарској, заштитна ограда према Србији?

Према најновијим подацима Европске уније, Мађарска је, уз Италију, Шпанију, Немачку и Француску, под највећим притиском илегалних миграција. До јуна ове године у Мађарској је регистровано готово 55.000 миграната, што је већ надмашило прошлогодишњи број илегалаца. Мађарска полиција готово свакодневно хапси српске држвљане затечене у кријумчарењу миграната.

Процена Министарства унутрашних послова Мађарске је да ће ове године у ту земљу стићи око 130.000 илегалаца из Сирије, Авганистана, Ирана, Ирака, Бангладеша, Либије и других ратом и немаштином захваћених подручја.

Протеклих недеља Влада Мађарске води националне консултације у вези са мигрантима –специфичан облик референдума у коме се од народа тражи сагласност за оштрије законе према илегалним миграцијама.

"Вратило нам се око пола милиона одговора у националним консултацијама и одговори кажу да је први задатак Владе да спречи илегалну миграцију, а други да се протерају илегалци из земље. Најважнији задатак јесте да европским званичницима објаснимо да Мађарска не може економски да поднесе око 130.000 имиграната и због тога желимо да донесемо нове законе који ће нам заштитити границе", каже Јанош Лазар, водећи министар у Кабинету председника Владе Мађарске.

Мађарски премијер Виктор Орбан више пута је нагласио да је суверено право сваке земље да одлучи кога ће примити у своје окриље. Он је као сулуду одбацио идеју да Европска комисија одреди свакој земљи квоту избеглица коју би требало да прими.

У интервјуу за државни радио Кошут у петак је изјавио да ће мађарска Влада наредне недеље донети мере којима би требало да се спрече илегални уласци у Мађарску, међу којима је и могућност да се дуж српско-мађарске границе, где не постоје легални прелази, подигне физичка баријера.

"Имаћемо 1. јула у Будимпешти заједничку седницу влада Мађарске и Србије, па ћемо да рашчистимо ствари у вези са мигрантима. Ми не сматрамо исправним да из Србије пуштају мигранте у Мађарску. Треба их зауставити још на територији Србије. Проблем не треба решавати на територији Мађарске и Европске уније, већ изван њених граница", каже Орбан.

У међувремену, притисак избеглица на Мађарску не јењава. Сваки дан се у избегличке центре приведе око 500 илегалаца, а мађарска полиција готово свакодневно хапси српске држављане затечене у кријумчарењу миграната.

Да ли ће дуж зеленог граничног појаса на српско-мађарској граници ускоро нићи висока ограда, сазнаће се већ у среду, 17. јуна, након седнице Владе Мађарске, која ће, на предлог министра унутрашњих послова, донети мере за спречавање илегалних улазака у Мађарску. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво