Читај ми!

Македонска полиција признала бег једног од припадника "кумановске групе"

Готово месец дана од сукоба у Куманову, македонска полиција је признала да је један од припадника "кумановске групе" побегао. Сулејман Османи је умакао полицајцима пошто им је показао где је сакривено оружје украдено током напада на караулу Гошинце.

Један од припадника "кумановске групе" који је ухапшен у полицијској акцији у Куманову побегао је из притвора захваљујући томе што је остао без надзора, саопштила је македонска полиција.

Сектор за унутрашњу контролу и професионалне стандарде "извршио је проверу околности бекства једног од приведених припадника криминално-терористичке групе, па је констатовано да су полицајци који су били задужени за чување и обезбеђивање терористе поступили непрофесионално и противно полицијској процедури".

Без обзира на саопштење македонске полиције, и даље остаје нејасно на који је начин Сулејман Османи успео да побегне полицајцима, пошто је током сукоба у Куманову био повређен, а руке су му биле везане. "Командант Суља" је, наводно, македонску полицију одвео до села Брест, где је оружје било сакривено, да би затим успео да побегне у планине.

Његов бег је покренуо талас контроверзи, па су га породице неколицине убијених припадника "кумановске групе" назвале издајником, док је на његову страну стао један од команданата албанских побуњеника из 2001. године, Џезаир Шаћири, или "Командант Хоџа".

Одговорни полицајци су, како се наводи, особу осумњичену за тероризам оставили без неопходног надзора, што је он искористио и побегао са лица места. Тиме су, како је утврђено, полицајци направили дисциплински прекршај па ће против њих бити покренут поступак за утврђивање дисциплинске одговорности, наведено је у саопштењу полиције.

Током сукоба у Куманову погинуло је осам полицајаца, а 37 је рањено. Истовремено, убијено је укупно десет припадника "кумановске групе", а 30 се предало.

број коментара 0 Пошаљи коментар