Читај ми!

СНСД: Референдум о самосталности РС могућ 2018.

Сабор Савеза независних социјалдемократа усвојио је Декларацију о слободној и самосталној Републици Српској, којом се у 2018. години најављује расписивање референдума о самосталности РС. Mилорад Додик једногласно поново изабран за председника ове странке.

У Декларацији се наводи да је "Република Српска самостална држава у оквиру својих граница и има право, а још више обавезу, расправити о остваривању својих интереса у БиХ", преноси Бета.

"Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске", наводи се у Декларацији.

Декларација носи наслов "Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност".

На основу резултата референдума органи власти Републике Српске, наводи се даље, предложиће Федерацији БиХ мирно раздруживање и обострано истовремено признање.

У Декларацији се даље предлаже да се на простору БиХ од самосталних држава, које би биле формиране, успостави унија држава БиХ са отвореним границама, слободним кретањем људи и роба.

Након утврђивања самосталног статуса, додаје се, Република Српска треба без одгађања да затражи приступање ЕУ, уз прихватање њених правних тековина.

"У случају противправних активности високог представника у БиХ и инструментализованог правосуђа, Република Српска треба да донесе одлуке о стриктној примени Устава БиХ и Устава Републике Српске и одреди временске рокове за њихово провођење", наведено је у документу.

У Декларацији је још наглашено да ће Република Српска законом регулисати које ће акте, које усвоје органи БиХ, примењивати на простору овог ентитета, а предложено је и да се размотри анализа функционисања, организовања и финансирања БиХ у делу надлежности које нису дате Уставом БиХ.

Федерацији БиХ ће, како је најављено, бити понуђено да ентитети преузимају неправно пренете уставне надлежности ентитета у економској области, водећи рачуна о временској реалности и путу БиХ до пуноправног чланства у ЕУ.

СНСД сматра да одржавање неизвесне будућности БиХ не може бити пут Републике Српске и да новим уставом Република Српска треба да потврди и одбрани своју уставноправну позицију одређену Дејтонским споразумом и његовим анексима.

У документу се помињу "три територијалне јединице у БиХ" и Брчко дистрикт, уз оцену да би нова административно-територијална организација Федерације БиХ могла коначно и јасно определити пут стабилне и одрживе БиХ у њеним међународно признатим границама. 

"Република Српска ни политички, ни територијално не прихвата задирање у њена права", наведено је у Декларацији.

Додик поново изабран за председника СНСД-а 

Милорад Додик једногласно је поново изабран за председника СНСД-а, а сабор те странке је изабрао и нове чланове Главног одбора странке и једногласно подржао три декларације, међу којима је и Декларација о слободној и самосталној Републици Српској.

Сабору је присуствовао и потпредседник СНСД-а Игор Радојичић, који је од октобарских избора избегавао страначке скупове и на свом Твитер профилу износио критике у вези са политиком врха странке.

Радојичић је на свом Твитер профилу објавио делове свог данашњег излагања на Сабору, наводећи да су СНСД-у потребне промене да би та странка могла променити друштво.

Он је још упозорио да "обични људи очекују промене у друштву", да је "много незадовољства вођењем кадровске политике" и да се СНСД "мора отргнути приватним утицајима".

"Унутар странке и у јавном сектору потребне су озбиљне кадровске промене. Захвалити се неуспешним, вредновати успешне", написао је Радојичић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво