Читај ми!

Невреме активирало вулкан у Македонији

Веће количине дима почеле да излазе из мини-вулкана Дувало у селу Косел код Охрида. Стручњаци кажу да нема разлога за забринутост - дим излази из вулкана због непогода које су у последње време задесиле регион.

Веће количине дима почеле су да излазе из вулкана Дувало у селу Косел код Охрида, а охридска противпожарна јединица одмах је отишла на терен, јавили су македонски електронски медији.

Вулкан Дувало представља активну геотермалну површину која личи на минијатурни кратер пречника око пола метра и дубине око 30 центиметара, из којег излазе гасови угљен-диоксид и водоник-сулфид.

Из вулкана обично излази бео дим са мирисом сумпора, али у среду је, како наводе македонски медији, дим био црн и "смрдео је на запаљену гуму", што је изазвало панику у области Охрида.

"Наша екипа је на терену, али превентивно, јер није било потребе за интервенцијом. Вулкан реагује на промену времена", објаснио је дежурни из ватрогасне службе.

Кажу да је то први пут да су добили позив да се вулкан активирао, јер се овај феномен пре није догађао, односно дим се није ширио изван самог отвора вулкана.

Стручњаци објашњавају да је то природна појава и да дим излази из вулкана услед већих природних активности у последњих неколико месеци и онога што се дешава у региону - потреса и поплава.

Због ове појаве оглашена је узбуна у свим надлежним институцијама, а пре свега у Центру за кризне ситуације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво