Читај ми!

Бугарска влада поднела оставку

Бугарски премијер Бојко Борисов упутио парламенту званично писмо у којем је поднео оставку владе, после вишедневних протеста у земљи због повећања цене струје и мера штедње. У синоћним демонстрацијама у Софији десетине људи повређено.

Премијер Бугарске Бојко Борисов упутио је парламенту званично писмо у којем је поднео оставку владе, после вишедневних протеста у земљи због повећања цене струје и мера штедње.

"Наставићемо да обављамо дужност до избора новог кабинета и учинићемо све како бисмо обезбедили континуитет", наведено је у писму које је на седници скупштине прочитала председница бугарског парламента Цецка Цачева, пренела је агенција БТА.

Скупштина сутра треба да се изјасни о оставци владе, навела је бугарска агенција.

"Ми имамо понос и част. Народ нас је довео на власт и ми јој данас ту власт и враћамо", рекао је претходно Борисов у парламенту, истичући да неће учествовати у раду прелазне владе.

"Нећу учествовати у влади под којом полиција туче народ", рекао је Борисов.

Парламент је данас требало да гласа о реконструкцији владе пошто је у понедељак потпредседник владе и министар финансија Симеон Ђанков поднео оставку.

Оставка владе је уследила после осмодневих протеста неколико хиљада грађана широм земље због цене електричне енергије и високих рачуна које су добили у јануару.

"Јуче смо покушали најбоље што смо могли да одговоримо на захтеве демонстраната. Од данас више не можемо ништа да учинимо да помогнемо демонстрантима", рекао је Борисов у говору у парламенту.

Борисов је навео и да ће лиценца за дистрибуцију струје чешкој компанији ЦЕЗ бити одузета, преноси Ројтерс.

Борисов је рекао и да су опозициона Социјалистичка партија, Покрет за права и слободе и Плава коалиција искористили протесте као изговор, али није навео више детаља, наводи БТА.

Он није рекао и да ли ће парламентарни избори, планирани за јул, сада бити раније одржани, преноси Ројтерс.

Нови сукоби демонстраната с полицијом

Касно синоћ демонтранти су се обрачунали са полицијом у центру Софије. Агенција Ројтерс преноси да је повређено 25 особа док БТА јавља да је 14 људи затражило медицинску помоћ, од којих је једна жена задржана на болничком лечењу.  

Повређени имају од 16 до 67 година, а два полицајца су такође затражила медицинску помоћ. Министарство унутрашњих послова је касно синоћ саопштило да је 11 људи ухапшено у Софији.

Демонстранти су синоћ у потпуности уништили један полицијски аутомобил, а штета је причињена и на полицијском аутобусу и још два аутомобила.

Насилних протеста било је и пре две вечери, када су демонстранти бацали камење на зграду парламента и ломили прозоре, палили полицијска возила, аутомобиле и контејнере.

Тада је због хулиганизма и вандализма у полицију приведено десетак особа. Демонстранти су тражили оставку владе, оптуживши је да није успела да побољша њихов све лошији животни стандард, по чему су у самом зачељу у Европској унији.

Серија протеста због рачуна за струју 

Талас протеста који је у најсиромашнијој земљи ЕУ почео пре осам дана, из дана у дан окупљао је све више незадовољних грађана, који тврде да рачуни за електричну енергију превазилазе стварне цене утрошене струје за око 120 процената.

Према писању бугарског економског недељника "Капитал", са минималном платом која у Бугарској износи око 260 лева (око 130 евра) могуће је купити 10 пута мање електричне енергије него са минималном платом у Француској.

Европска комисија је прошлог месеца саопштила да је Бугарску, Велику Британију и Естонију пријавила Европском суду правде у Стразбуру, јер те земље нису у потпуности усвојиле правила ЕУ о либерализацији њихових енергетских тржишта.

Истраживања јавног мњења показују да је подршка влади пала на 22 одсто, а у истој мери грађани подржавају и опозициону Социјалистичку партију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво