Читај ми!

Годишњица злочина у Сребреници

У Меморијалном центру у Поточарима обележено 17 година од злочина над Бошњацима у Сребреници. Сахрањено 520 идентификованих жртава, убијених јула 1995. године.

Навршава се 17 година од масакра бошњачког становништва у Сребреници од стране припадника Војске Републике Српске.

У Меморијалном центру Поточари сахрањено је 520 жртава које су идентификоване у масовним гробницама, а убијене у јулу 1995. године. Међу идентификованим жртвама више од 80 дечака који су, када су убијени, били млађи од 15 година. До сада је у Меморијалном центру у Поточарима идентификовано из масовних гробница и сахрањено 5.137 особа.

Комеморација у Поточарима почела је интонирањем химне Босне и Херцеговине и рециталом Абдулаха Сидрана, а у меморијалном центру било је скоро 40.000 људи, преносе сарајевски медији.

Председник Организационог одбора комеморације Ћамил Дураковић рекао је да је на данашњој комеморацији жртвама враћен идентитет, име и презиме. "Они данас постају поново људи, а престају бити неидентифицирани остаци. Не укопавамо посмртне остатке већ наше очеве, браћу и сестре", поручио је Дураковић.

Сахрани у Поточарима присуствовали су званичници БиХ, представници дипломатског кора, породице жртава и гости из света, делегација Владе Републике Српске и премијер Хрватске Зоран Милановић.

Рабин главне њујоршке синагоге Артур Шнајер поручио је у Поточарима да је "злочин почињен у име вере, највећи злочин почињен у име вере".

"Размере овог злочина морају да се памте, а не поричу, јер историјске чињенице не могу да се мењају", рекао је Шнајер и истакао да саосећа са грађанима Подриња, јер је и сам у холокаусту изгубио све чланове своје породице.

"Ипак, нисам се окренуо ни против бога ни против људи. Цео живот сам посветио изградњи мостова међу људима, у трагању за миром и правдом, а све у спомен на моју породицу и милионе који су убијени", навео је њујоршки рабин.

Хронологија напада на Сребреницу

Напад на Сребреницу почео је 6. јула 1995. и завршио се пет дана касније уласком генерала Ратка Младића у град. Холандски батаљон Уједињених нација био је стациониран у енклави у време напада српских снага.

Према оптужницама Хашког трибунала, војници под командом Ратка Младића су до 19. јула организовано и систематски убили око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Око 30.000 жена и деце депортовано је за два дана.

У новембру 2004. Влада Републике Српске упутила је извињење породицама Бошњака страдалим у Сребреници констатујући да се у Сребреници десио "злочин великог обима".

У извештају владине Комисије за Сребреницу наведено је да је током офанзиве српских снага на тадашњу "заштићену зону" у јулу 1995. убијено 7.800 Бошњака, као и да су откривене 34 нове масовне гробнице.

За геноцид у Сребреници 1995. оптужене су вође босанских Срба Радован Караџић и генерал Ратко Младић. Караџић је ухапшен 21. јула 2008, након 13 година скривања, а Младић у мају прошле године, после 16 година скривања и њима је суђење у току пред Хашким трибуналом.

У току је суђење и генералу Здравку Толимиру, бившем помоћнику Ратка Младића и ратном шефу Обавештајне службе Главног штаба ВРС. Трибунал је за Сребреницу осудио бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Перишића и више бивших официра Војске и полиције РС.

Почетком јула 2006. Влада Србије осудила је све ратне злочине у југословенским ратовима, међу којима су посебно поменути злочини у Сребреници и Братунцу.

Четири године касније, Скупштина Србије усвојила је Декларацију којом се осуђује злочин над бошњачким становништвом Сребренице у јулу 1995, на начин утврђен пресудом Међународног суда правде.

Међународни суд правде у Хагу је 2007. донео пресуду према којој је у Сребреници почињен геноцид. Резолуције о Сребреници којима се потврђује та одлука Међународног суда правде донели су парламенти земаља ЕУ, Канада, САД и Аустралија.

Одлуком Европског парламента, из јануара 2009, 11. јул је проглашен Даном сећања на геноцид у Сребреници. Државни парламент БиХ прогласио је 11. јул даном сећања у Федерацији БиХ, али не и на територији целе државе, због противљења посланика Републике Српске.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво