Читај ми!

Коначна одлука о Добровољачкој?

Посебан тим Тужилаштва БиХ треба да донесе одлуку о поновном покретању или коначном обустављању истраге у предметима "Добровољачка улица" и "Тузланска колона", пише лист "Глас Српске".

Бањалучки дневник Глас Српске тврди да ће посебан тим Тужилаштва БиХ ускоро донети одлуку о поновном покретању или дефинитивном обустављању истраге у предметима "Добровољачка улица" и "Тузланска колона".

Члан Тужилаштва БиХ Џуд Романо обуставио је 17. јануара истрагу у "предмету Добровољачка" против ратног члана Председништва БиХ Ејупа Ганића и још 13 особа.

Три године раније, у децембру 2009. године, тужилац Дејвид Швендимен, такође непосредно пре истека мандата, донео је одлуку о обустављању истраге у "предмету Тузланска колона".

МУП Републике Српске поднео је 30. јануара притужбу на Романову наредбу, а Борачка организација РС уложила је заједнички приговор 12 породица Канцеларији главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ је после тога формирало посебан тим који ради на утврдјивању чињеница у вези са предметима "Добровољачка улица" и "Тузланска колона".

Позивајући се на своја сазнања, лист пише да су у тиму шеф Посебног одељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине Весна Будимир и в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Јадранка Локмић-Мисирача.

"Према ономе што је тим до сада проверио и на основу чињеница и доказа којима располаже, највероватније ће бити донета одлука о поновном ппокретању истраге у оба предмета. Још се не зна да ли ће бити одлучено да та истрага крене испочетка или да на неки начин буде настављена тамо где се раније стало", наводи се у листу, који се позива на извор из Тужилаштва.

У нападу на ЈНА која је, према договору, мирно напуштала Сарајево, припадници Армије РБиХ, ТО и "Зелених беретки" 2. и 3. маја 1992. године убили су 42, ранили 73, а заробили 215 војника ЈНА у Добровољачкој улици.

Иако постоје аудио-снимци команди о нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици, које издају ратни члан Председништва РБиХ Ејуп Ганић и командант ТО Заим Бацковић, тужилац Романо, после трогодишње истраге, донео је одлуку да у нападу на колону ЈНА нису садржана обележја кривичног дела и да је она била "легитимна војна мета".

У нападу на колону ЈНА, која се 15. маја 1992. године повлачила из Тузле, из заседе је убијено најмање 50, а рањено 44 војника ЈНА.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво